Hlavní obsah

Jak navrátit zašlému dřevu znovu lesk

Právo, Sylva Svobodová

Dřevo je oblíbený materiál, který nás vrací k přírodě, ke starým hodnotám. Je teplé na omak, dokáže prostor zútulnit, zpříjemnit. Jeho životnost prodloužíme při správném zacházení a pravidelné údržbě.

Článek

Nátěrové hmoty, které chrání dřevo před větrem, deštěm, sněhem, ale i sluncem jsou s ohledem na životní prostředí čím dál více na vodní bázi. Postupně se omezuje, s ohledem na přírodu, obsah rozpouštědel. Vybírejme tedy „zdravější“ plechovky, ať už jde o silnovrstvé, středněvrstvé nebo tenkovrstvé lazury.

Nátěry na venkovní dřevo

Silnovrstvé a středněvrstvé lazury se používají při ošetření rozměrově stálých výrobků ze dřeva: jsou vhodné na okna, dveře, protože dřevo takto zpracované nemění svoji velikost a lak se nemůže napínat a posléze praskat.

Nátěry mají hodně pojiva, které na povrchu vytvoří silnou vrstvu. Díky tomu se ke dřevu nedostane vlhkost ani vodní páry. Když se objeví na povrchu dřeva trhlinky, je dobré nátěr obnovit, jinak se skrze puklinky začne voda vsakovat.

Tenkovrstvé lazury se hodí všude tam, kde počítáme se změnou objemu dřeva, protože vlivem vlhkosti tzv. pracuje. Patří např. na ploty, pergoly, zahradní dřevěnou architekturu. Nátěry mají méně pojiva, povlak je tenký, propouští vodní páry. Ale zároveň se díky slunečním paprskům vlhkost dostává ven ze dřeva. Tenkovrstvé lazury pronikají do dřeva hlouběji a neodlupují se.

Na okenní rámy a dveře, zahradní nábytek, pergoly (hlavně z borového a tvrdého dřeva) je vhodné preventivně aplikovat fungicidní napouštědlo. Jde o impregnační fungicidní syntetický nátěr, který chrání dřevo před zmodráním, plísněmi, dřevokazným hmyzem a houbami (dřevomorka, choroš troudový).

Aplikace napouštědla: nejdříve očistíme povrch dřeva, odstraníme původní nátěr (broušením nebo použitím odstraňovače nátěrů). Na připravený podklad nanášíme napouštědlo štětcem, 1 až 2 vrstvy v závislosti na savosti podkladu. Interval mezi první a druhou vrstvou je 24 hodin, napouštěný povrch dřeva nesmí být broušen. Ředění napouštědla se nedoporučuje, cena 5 l balení nás vyjde na 645 Kč.

Vosk a olej na zahradní nábytek

Oleje a vosky používáme tam, kde chceme zdůraznit přirozenou barvu dřeviny. Často je aplikujeme na exotické materiály. Základem přípravků je rostlinný olej a včelí vosk, přípravky mohou být transparentní nebo s obsahem pigmentů.

Exotické dřeviny jako teak, bangkirai, iroko, meranti jsou velmi oblíbené pro svoji trvanlivost, odolnost, kresbu, zbarvení dřeva a zejména snadnou údržbu. Dřeviny s přehledem vydrží venku po celý rok, proto se používají na terasy, obklady fasád a pergoly.

Venkovní nábytek se často vyrábí z teaku. Exotická dřevina obsahuje vysoké procento přírodních olejů a i v neošetřené podobě zvládne rozmary počasí (běžně se používá na paluby lodí, které brázdí slané moře).

Teak má nažloutlé jádro s tmavým žilkováním a barevnými proužky (světle až tmavě hnědými). Nepříznivé povětrnostní vlivy se na něm podepíšou stříbrnou patinou, kterou někdo vítá a vzhledově mu nevadí. Jestliže si ale přejeme mít teakový nábytek stále v hnědě medovém odstínu, je dobré natřít nábytek dvakrát ročně (na jaře a před zazimováním) teakovým olejem. Ten ochraňuje dřevo před vysoušením, zdeformováním, štěpením a přitom neuzavírá jeho póry.Než se pustíme do renovace, musíme nábytek ze dřeva zbavit nečistot, prachu.

Aplikace oleje

Teakový olej aplikujeme na povrch hadříkem nebo štětcem. Po vsáknutí oleje do dřeva (asi 5 minut) se přebytečný olej z povrchu odstraní. Na více nasákavé materiály nebo povrchy vystavené nepříznivým povětrnostním podmínkám lze aplikovat druhý nátěr. Nátěr je suchý již po třech hodinách, další vrstvu lze aplikovat po dvou dnech. Vydatnost nátěru je průměrně asi 12 m2 z 1 litru u měkkého dřeva a15 m2 u dřeva tvrdého. Cena 140 Kč za balení 0,5 l.

Ošetřování dřevěných krytin

Běžná údržba dřevěných krytin není náročná. Podlahu udržujeme bez prachu, písku a dalších nečistot. Kromě zametání a vysávání se dřevěné podlahy mohou vytírat vlhkým hadrem či mopem.

Důležité je správné vyždímání, nadměrné nánosy vody na podlaze jsou nežádoucí. Správně vyždímaný hadr či mop poznáme, uschne-li na podlaze voda do jedné minuty. Do vody lze přidat saponáty speciálně určené pro krytiny dřeva (pH neutrální přípravky), užívání klasických univerzálních mycích prostředků na nádobí či podlahu se na dřevo nedoporučuje.

Lakované krytiny jsou obecně lépe chráněné než olejované. Lak na podlaze vytváří ochrannou vrstvu, která ji chrání proti oděru. Tyto podlahy je nutné po delší době kompletně zbrousit a znovu nalakovat. V kuchyni, kde hrozí stříkání vodou, je praktické po položení podlahy provést dodatečné lakování. V místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu doporučují někteří výrobci dřevo po pokládce impregnovat, ošetření opakujeme jednou ročně.

Lakované podlahy vytíráme pouze vodou s pH - neutrálními přípravky. Objevíme-li na podlaze skvrnu, zkusíme ji nejdříve smýt mírným neutrálním prostředkem (bez čpavku) s vodou. Pokud to nepomůže, použijeme lakový benzín s vodou naředěný v poměru 50 : 50.

Se silnějšími prostředky nakládáme opatrně, mohly by ohrozit a ohrozit a poničit vrstvu laku. Na trhu existují i speciální poliše a čisticí systémy na lakované dřevěné krytiny, které na povrchu vytvoří ochrannou vrstvu. Tyto systémy většinou zahrnují čisticí prostředky pro odstranění skvrn a hrubých nečistot na podlaze a osvěžovače pro rozjasnění krytiny.

Olejované krytiny pravidelně olejujeme (v zatěžovaných prostorách 1x do roka, jinak stačí cca 1x za tři roky). Při ošetřování olejovaných povrchů rozlišujeme, o jaký typ oleje jde: olej tvrzený UV světlem či o olej přírodního charakteru. Povrchy s přírodním olejem se ošetřují nanášením vosku či přírodního oleje. Na oleje tvrzené UV světlem se doporučují oleje speciální. Před olejováním podlahu zbavíme nečistot: vytíráme vodou, přidáváme pouze pH - neutrální čisticí prostředky, které olej nesmyjí a nenaruší. V silněji namáhaných prostorách dřevěné podlahy s olejovaným povrchem ihned po pokládce ošetříme vrstvou oleje určeného na prvotní ošetření.

Výhody a nevýhody laků, olejů a vosků
VýhodyNevýhody
LakyVysoce odolný povrch s kvalitní ochranou proti poškrábání. Podlahy mají až 6 vrstev laku, lak je vytvrzován UV světlem.Dřevěná podlaha ztrácí svůj přírodní ráz, dřevo přestává dýchat. Obtížnější provádění lokálních oprav, které jsou na krytině poznat.
OlejeJde o přírodní materiál, dřevo dýchá, povrch je příjemný a měkký. Oproti laku jsou možné lokální opravy (zejména olej, který není tvrzený UV světlem).Zvýšené nároky na pravidelné ošetřování krytiny (jednou za dva až tři roky).  Náchylnější na skvrny od rozlitých tekutin i od vody.
VoskyPřírodní materiál, zvýrazní přírodní strukturu krytiny. Vhodný pro pravidelné a krátkodobější ošetřování, možnost nanášet na olejované povrchy s přírodním olejem.V porovnání s lakem nepřináší velkou ochranu pro krytiny. Nutnost pravidelné údržby (cca jednou za rok, v silně namáhaných prostorách i častěji) a opakovaného nanášení.

RADY & tipy

V kolorovacích centrech si můžeme vybrat až ze 1950 odstínů, které nám automat přesně namíchá. Příjemná je vyšší kvalita: skutečné odstíny více odpovídají odstínu vybranému ze vzorníku, než tomu bylo dříve. Dokonalý soulad se týká i totožných odstínů různých materiálů: např. malířského nátěru (stěny) a barvy na dřevo a kov (nábytek, dveře atd.). Díky tomu je možné docílit maximálního sladění barev v interiéru. Musíme ale počítat s rozdíly mezi matem malířského interiérového nátěru a zpravidla lesklými barvami na dřevo a kov.

Nátěry na dřevo používané venku mají ochránit dřevo před povětrnostními vlivy a zvládat rozměrové změny. Dřevo totiž odpuzuje a přijímá vodu, bobtná a sesychá se, musí odolávat plísním. V interiéru naopak potřebuje nátěr, který má mechanickou odolnost, tvrdost, řešíme mat, lesk, barevnou škálu. Při výběru vhodného nátěru se snažíme spíše vybírat přípravky, které jsou vymezené pro venkovní a interiérové použití, nepoužíváme univerzální nátěry.

Čím je povrch dřeva tvarově rozmanitější, tím menší vrstvu laku používejme. Před každým nátěrem ten starý dobře obrousíme. Vždy dodržujeme rady od výrobce: dobu schnutí, vhodné pomůcky, sílu nátěru apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní pohoda na zahradě

Volné letní dny na zahradě si chceme hezky užít. Co by nám tu nemělo chybět, abychom se cítili v pohodě?

Výběr článků

Načítám