Hlavní obsah

Jak rekonstrukce na klíč promění panelákový byt

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naší hostitelce paní Anně Peškové se podařilo vyměnit maličký byt v panelovém domě na stejné chodbě za větší 2+1 o 51 m2. Za dvacet let byl pořádně vybydlený, a když už se stěhovala do jiného bytu, rozhodla se pro celkovou rekonstrukci na klíč.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V bytě situovaném na východ a prosluněném hlavně po ránu osloví nová kuchyňská linka zvláště svojí barevností.

Článek

Hlavním důvodem byla přestavba bytového jádra s malou změnou dispozice. To vše vyžadovalo odborné vedení a sladění stavebních prací včetně nových rozvodů elektřiny, vody i odpadu. Při té příležitosti se měnily podlahy (koberce, linoleum a dlažba) i dveře včetně obložek a výmalby. Nově se zařizovala kuchyň, koupelna i předsíň.

Majitelka dala přednost modernizaci bytu na klíč i za cenu vyšších nákladů. Na pomoc si vzala stavební firmu, která celou rekonstrukci nejen řídila, ale také vypracovala návrh, zajistila veškeré bourací a stavební práce včetně odvozu odpadu a obstarala i závěrečné revize a doklady.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Také v obývacím pokoji se týkala rekonstrukce výmalby stěn a pokládky koberce.

Hladký průběh přestavby

Rekonstrukce začala tím, že zástupce firmy vyslechl představu majitelky a zpracoval grafický návrh včetně malé změny dispozice. Majitelka návrh schválila a při druhém sezení už vybírala konkrétní materiály, barevné provedení a zařizovací předměty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Praktické uspořádání šatních skříní si navrhovala majitelka spolu s dodavatelskou firmou podle svých potřeb.

„Pro stavební firmu bylo důležité vědět, kolik prostředků mohu do rekonstrukce investovat. Moje představa byla reálná, ale při kalkulaci jsme se dostali na vyšší částku kvůli podlahám, s nimiž jsem původně nepočítala. Od začátku mi bylo jasné, že nejdou snižovat náklady na stavební práce a materiál, ale že mohu ušetřit na vybavení. Proto jsem předvýběr zařizovacích předmětů ponechala na firmě a byla jsem spokojená. Trefili se do mého vkusu jak barevností, tak kvalitou materiálů,“ pochvaluje si spolupráci hostitelka a obhajuje dobrý výsledek tím, že firma měla pojem nejen o tom, co bude v bytě dělat, ale i o obnosu, který mohla do rekonstrukce vložit. Tak se hned napoprvé vybraly odpovídající materiály a vybavení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V bytě vyniknou tmavé voštinové dveře s obložkami vyplněné těžkým sklem a opatřené kvalitním kováním.

Minimální změna dispozice

K jediné zásadní změně došlo v koupelně, kde se oddělila průchodnost WC a koupelny. Vznikla tu příčka, kam se mohlo umístit z koupelnové strany umyvadlo se skříňkou a ze strany WC praktické umývátko s bidetovou baterií.

Dispozičně se o něco zmenšila kuchyň s ohledem na vybavení koupelny. „Chtěla jsem tu mít pohodlný sprchový kout se standardními rozměry a bylo nutné sem umístit i pračku. V předsíni se doobezdil střešní svod. Jiné zásadní úpravy se v bytě nekonaly, protože tu je nosný panel a zásah do dispozice by znamenal vyšší finance,“ vysvětluje paní Pešková.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V ložnici, která slouží zároveň jako pracovna, se malovaly stěny a pokládal koberec.

Práce na sebe navazovaly

Zpracovaný projekt odevzdala majitelka na družstvo, obešla všechny nájemníky a oznámila připravovanou rekonstrukci. Žádost na městskou část nedávala, protože se nedělal žádný zásah do společných prostor. Rekonstrukce trvala měsíc a půl, bylo nutné dodržovat technologické postupy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Už při vstupu do bytu je zřejmé, že prošel rekonstrukcí, dostatečné úložné prostory se osvědčily.

Čekalo se na podlahy, v koupelně a na WC se obkládaly stěny a pokládala dlažba včetně revizních dvířek do instalační šachty, v kuchyni se obkládala stěna, pak přišla na řadu montáž dveří s obložkami, ve všech místnostech se malovalo, pokládalo se PVC v kuchyni a v předsíni, koberce v ložnici a v obýváku, v koupelně se instaloval strop s bodovkami na formát obkladu.

Vybavení koupelny (částky bez DPH)
obklady Fineza - Via Veneto16 157 Kč
obklady kuchyň Esmirna Mozaico2147 Kč
sprchový kout Ravak Rapier + vanička Elipso vč. přísl.21 479 Kč
umyvadlo Quadro se skříňkou Erra Anabel14 169 Kč
umývátko Laufen Pro A1965 Kč
koupelnový radiátor Avento vč. termostatu7607 Kč
osvětlení k zrcadlu Eglo Zola3176 Kč
sada baterií Hansgrohe Talis S214 935 Kč
sprchový set Hansgrohe Raindance5500 Kč

Kuchyň a předsíň v novém

Rekonstrukce bytového jádra byla velkým důvodem i pro výměnu kuchyňské linky. A protože tu k zásadním dispozičním změnám nedošlo, sporák i dřez zůstaly na stejném místě, měnila se jen kuchyňská sestava.

„Žádné výstřelky týkající se barev jsem nechtěla. Využila jsem prostor do všech detailů a vsadila na příjemné přírodní tóny, ať už jde o samotnou kuchyňskou linku, PVC i mozaikové obklady. Béžové a hnědé odstíny se tu doplňují a uklidňují. Rozhodující bylo uspořádání skříněk.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dezén dřeva kuchyně se doplňuje s hladkými plochami a jednoduchými madly typickými pro nadčasový design.

Vždy jsem chtěla, aby se kuchyň doplňovala s předsíní a navazovala na ni. To se mi povedlo až v tomto bytě. I tady mi šlo hlavně o praktické uspořádání úložných prostor a také o stejný design. Barevné řešení předsíně odráží nadčasové pojetí bytu. Tomu odpovídá kontrast bílých stěn, tmavě hnědých dveří a světlého PVC v dezénu dřevěné plovoucí podlahy, které se dobře udržuje.“

Maxi komfort v koupelně

Už jen odstraněním umakartového jádra získala koupelna na přitažlivosti. Na vzhledu koupelny se navíc podepsalo nové uspořádání a vybavení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sprchový kout o rozměrech 90x90 cm a dobře vybrané keramické obklady optiku koupelny rozšiřují.

Koupelna není velká, proto bylo důležité navrhnout vše tak, aby byla hlavně pohodlná a prostorná. Tím, že se majitelka vzdala vany a dala přednost pohodlnému sprchovému koutu, zbylo tu dost místa na umyvadlo se skříňkou a pračku. Na vzhledu koupelny se podílejí hlavně kvalitní obklady a dlažba. Hostitelka zvolila decentní zelenou barvu na obklady a dlažbu, která vytváří kontrast k bílým stěnám a stropům.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Příjemná zelená barva obkladů a dlažby kontrastuje s bílými stěnami, keramickým umývátkem a WC.

Díky rekonstrukci získal byt také samostatné WC. Majitelka si toto řešení pochvaluje a oceňuje ho zejména ve chvílích, kdy má byt plný návštěv.

Materiál vznikl ve spolupráci se společností Nabastav.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy pro bazény

Pořizujete-li bazén, pak nestačí jen vybrat správou velikost, umístění, vhodný tvar nebo výrobní materiál. Důležitá je také volba bazénového příslušenství,...

Výběr článků

Načítám