Hlavní obsah

Hebký ručník vás obejme, režný namasíruje

Právo, Karolina Černá

Koupelnám většinou vládnou ručníky a osušky z bavlny. Z bavlněných přízí vznikají obláčkově nadýchané tkaniny s vysokým vlasem i husté s kratším, vždy příjemné na dotek.

Foto: Tchibo

Ručníkové šaty s nastavitelnými ramínky (80 x 100 cm za 499 Kč) a žakárový ručník (50 x 100 cm za 399 Kč/2 kusy) jsou ze 100% bio bavlny.

Článek

Trh ale také nabízí režnější materiály určené k osušení i masáži, záleží na kombinaci bavlny s dalším materiálem, který v tomto ohledu obohatí její vlastnosti.

Spolehnout se můžeme i na stoprocentně lněné produkty s přírodně režným povrchem a dokonalou savostí. Z jakých materiálů můžeme vybírat?

Bavlna

Hraje prim pro svou jemnost, pevnost v tahu, odolnost proti oděru, vyniká savostí. Její konvenční podobu nahrazuje ekologicky udržitelnější bio bavlna, která překvapí ještě větší jemností, na textilu vnímáme chmýří neporušené chemickými přípravky, také odolností, pružností a vyšší prodyšností.

Bývá opatřena certifikátem kontroly (např. GOTS, Naturtextil IVN Certified BEST), který dokládá, že při její výrobě byla splněna kritéria týkající se nejen životního prostředí, ale i čestných pracovních podmínek apod.

Foto: Veba

Ručník Grand 500 Grafico ze 100% bavlny vyniká elegantním geometrickým vzorem. Hmotnost 500 g/m2. Rozměr 50 x 100 cm za 210 Kč.

Froté, velur a modal

Froté je oblíbenou smyčkovou tkaninou vyráběnou takřka výhradně z bavlněných přízí či ze směsi s viskózou získávané regenerací celulózy. Oříznutím smyček pak vznikne velur s krátkým hustým vlasem a se sametově lesklým povrchem.

Koupelnový textil může být třeba z jedné strany tvořen hebkým velurem, z druhé hrubším froté. Nadýchaný jako obláček bývá modal. Jeho vlákno se vyrábí z celulózy bukového dřeva, někdy se mu také říká umělé hedvábí. Ve směsi s kvalitní bavlnou dodá ručníkům perfektní savost, zároveň dobře schne a látka neztvrdne ani po častém praní.

Sedmdesátá léta jsou velkou inspirací pro letošní trendy textilie

Tipy a trendy

Bambus

U koupelnového textilu z bambusové tkaniny se nejčastěji setkáme se směsí 30 až 70 % bambusu s bavlnou nebo s modalem. Bambus neutralizuje zápach, zvyšuje savost i odolnost proti bakteriím, plísním, což oceníme v hůře větratelných koupelnách. Podobně prospěšné je spojení bavlny a lnu.

Foto: SCANquilt

Smyčky na světlejším líci ručníku Bamboo Soft jsou provedeny z měkké mikrobavlny, rubová strana z bambusových přízí hraje tmavšími odstíny a hýčká tělo svou hebkostí. Velikost 50 x 100 cm za 490 Kč.

Len

Stoprocentně lněný ručník je velmi odolný a pevný, neřídne, nepouští vlákna, schne rychleji než bavlněné ručníky, je odolný proti znečištění a snadno ho vypereme i při nízkých teplotách. Můžeme ho i vyvářet. Je rezistentní vůči bakteriím a plísním.

Zvyknout si musíme na jeho přirozenou mačkavost, při žehlení používáme nejvyšší žehlicí teploty.

Pereme před prvním použitím

Zakoupené ručníky nejprve dvakrát vypereme, a to oddělené podle barev na 40 nebo 60 °C, držíme se pokynů výrobce. Po prvním vyprání se tkanina zbaví nečistot z výroby, smyčky se lehce srazí a utáhnou, což podpoří trvanlivost výrobku. Některé se mohou uvolnit, ty pouze zastřihneme ve výšce vlasu na tkanině. Textil nepereme s ničím, o co by se mohlo zatrhnout oko smyčky!

U prášku na praní i gelu dodržujeme doporučené dávkování. Prací gel se snáze rozpouští, má-li označení color, neobsahuje optické zesvětlovače a chrání barvy.

Na bílé ručníky používáme prací prášek či gel na bílé prádlo, které naopak optické zesvětlovače obsahují. Přidat můžeme také sodu na praní.

Foto: Gorenje

Pračky WaveActive disponují špičkovými technologiemi. Buben se speciálními 3D žebry ve tvaru vlny zajistí starostlivé praní i nejjemnějšího prádla.

Pozor na aviváž, a to i tu obsaženou v některých gelech! Může slepit vlákna, a tím snížit savost. Jestliže ručník nepříjemně páchne i po vyprání, vypereme ho v horké vodě spolu s 1-2 dl octa a sušíme na čerstvém vzduchu.

Sušíme a nežehlíme

Při sušení v sušičce se vlákna odstředivou silou nadzvednou, materiál se tím načechrá, je příjemnější na omak, opticky se projasní. Volíme však vhodnou rychlost otáček, aby vlákna příliš netrpěla.

Sušíme-li textil na radiátoru, vlákna slehnou, mohou se polámat, čímž se sníží měkkost a hebkost materiálu. Proto ho pouze zavěsíme např. na držák v blízkosti radiátoru.

Ručníky a osušky rychle uschnou venku při mírném vánku za slunečného počasí. Nevystavujeme je však přímému slunci, barvy by mohly vyblednout.

Ručníky, s výjimkou těch 100% lněných, nikdy nežehlíme, pouze při skládání přehladíme rukou. Smyčky a vlákna se vlivem vysoké teploty lámou, ztrácejí kvalitu i savost.

Co je dobré vědět
Při nákupu zvažujeme nejen vzhled, cenu, materiál a jeho zpracování, ale i gramáž neboli hmotnost na m².
K hýčkání po koupeli se hodí ručníky s gramáží 450-550 g/m².
Ručníky s delším vlasem lépe sají, jsou příjemnější na dotek.
Masážní osuška má krátký hustý vlas, ideální jsou směsi bavlny a lnu, případně 100% len.

Anketa

Máte ručníky barevně sladěné se zařízením koupelny?
Ano, ovšem.
44,1 %
Někdy se to povede.
17,9 %
Nesnažím se o to.
38 %
Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Ručníky a pračka

  • Pračku neplníme zcela, nad vloženým textilem má zůstat mezera na šíři dlaně.
  • Tlačí-li látka na buben, ničí se vlákna a tvoří se žmolky. Totéž se stane vlivem odstředivé síly, když je buben poloprázdný.
  • V pračce nesmí být prádlo se zipem, který by mohl vytrhnout smyčky z látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Oblečte svůj domov podle žhavých trendů

Inovativní, luxusní i hravé, hlavně ale zaměřené na přírodu, udržitelnost a kvalitu - to jsou hlavní trendy v bytovém textilu pro letošní rok. Nabídka je...

Výběr článků

Načítám