Hlavní obsah

Ekofarma na ekologickém sídlišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

S výstavbou dalších nízkoenergetických domů na sídlišti Jižní Chlum na Zlínsku se již nepočítá. Předsedkyně občanského sdružení Zelené bydlení Helena Frkalová chce veškeré síly soustředit na výstavbu ekofarmy.

Článek

 V Chlumu jsou nyní čtyři domy, které jsou částečně kryté zeminou. Do posledního pátého se rodina nastěhuje zřejmě příští rok.

Ekologické domy v Chlumu by kromě ekofarmy mohly mít v budoucnu i vlastní zdroj vody. Podle předsedkyně jde ale o poměrně složitý legislativní proces. 

Investice do stavby ekologicky úsporného domu je přitom údajně stejná jako u klasického rodinného domu. Náklady zvedá především důkladné zateplení, které se u tohoto typu staveb využívá.

Velké úspory

Netradiční výstavba nabízí značné provozní úspory. Podle Frkalové platila před dvěma lety rodina se třemi dětmi v domě o výměře asi 100 metrů čtverečních měsíční zálohu na energii 900 korun. Je to veškerý náklad na chod domu.

Podobný typ bydlení je rozšířený hlavně v zahraničí. V České republice lze na domy částečně skryté pod zemí narazit kromě Chlumu i na Vysočině, u Prahy, u Mladé Boleslavi a na severu Moravy.

Bydlení je přitom srovnatelné s klasickými domy. Problém není ani s nedostatkem světla či čerstvého vzduchu. Rodinné domy mají totiž prý účinný systém ventilace a maximální prosklení čelní stěny. Do místnosti bez oken pak světlo přivádějí světelné tunely.

Reklama

Související články

Poptávka po sluneční energii stoupá

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární...

Výběr článků

Načítám