Hlavní obsah

Teresa Schel jezdí do divadla z malebné chalupy na návsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Teresa Schel sice vyrůstala v Českém Těšíně, ale uměleckou dráhu rozjela ve Varšavě. A život sám ji přivedl na prkna Jihočeského divadla. Do Českých Budějovic to má z vesnické chalupy, na malebné návsi s rybníčkem lemovaným trávou, necelou půlhodinku. A to může jezdit i vlakem z nedaleké zastávky Vrábče. Barevná cesta!

Foto: Milan Malíček, Právo

Navštívili jsme herečku Jihočeského divadla Teresu Schel.

Článek

Po téměř dvou letech bydlení s partnerem (sochař Petr Schel tady po rozvodu bydlel samotářským a tvůrčím životem pět let sám) se z ní stává patriotka zapouštějící v tomto kraji kořeny. A nejen proto, že ráda lyžuje. Je jí tu prostě hezky.

„Během minulého období jsem tu mohla v době, kdy bylo vše zavřené, chodit po lesích a loukách a oprašovat divadelní texty.“

V představení jedné herečky Holky a kluci má Teresa Schel opravdu hodně textu! Monodrama má třicet stránek monologu... Hodinu a půl je sama (a se psem) na jevišti.

Ateliér místo hospody

„Přišla jsem vlastně k hotovému,“ usmívá se herečka polské národnosti a připouští, že jejím vkladem do domácnosti bylo hlavně zvětšení kuchyňské linky, protože se vaření věnuje přece jenom více než do té doby její partner.

„V covidové době jsme měli čas za to tady vzít a věnovali se věcem, na které už zase teď čas není,“ usmívá se naše hostitelka.

Ostatně pohostinnost k tomuto stavení patří už historicky. Bývala tu totiž vyhlášená hospoda. Pan Petr si postupně z bývalé šenkovny a garáže udělal prostorný ateliér, kde je místo na jeho objekty, mezipatro s hudebním aparátem a jeho kytarami, pec na vypalování soch i barový pult a místo k posezení s návštěvami u nádherného stolu - ten tvoří dlouhá deska jen z jednoho kusu staletého dubu.

„Volali mi kamarádi z lesa, že si ho buď vezmu, nebo kmen rozřezají,“ pochvaluje si hotové dílo sochař pracující hlavně s kameninou a hlínou...

Foto: Milan Malíček, Právo

Samostatný vstup do ateliéru za domem i pro hosty by dávní štamgasti nepoznali.

Umí se ale ohánět i velkou palicí, kterou rozboural rozpadající se garáž ve dvoře, a vůbec tu během zvelebování chalupy přiložil ruku k dílu.

Zahradní království zpěváka Dalibora Jandy

Jak bydlí VIP

„Nemám rád půjčky, a tak jsem od začátku věděl, že to tu bude dlouhodobý proces. Nikam nespěcháme. Já už devět let.“

Zvenku jako by se tu zastavil čas, ale uvnitř je veškeré pohodlí patřící k současnosti.

Adresa u lesa

V raném mládí jezdil Petr Schel na trampy do nedalekých skal. Takříkajíc za humny, směrem na Český Krumlov začíná chráněná krajinná oblast Blanský les.

„Vždycky mě to sem táhlo a v místní hospodě - která už tenkrát na mě působila jako z jiného světa - jsme s kamarády slavili i mé osmnáctiny. Vraceli jsme se sem celé roky na houby, na cyklovýlety a nakonec náhoda tomu chtěla, že se mi tu podařilo koupit toto stavení - a rovnou od majitelky, ve chvíli, kdy už měla v domě realitního agenta a já šel zrovna kolem,“ vzpomíná Petr Schel s tím, že bydel v hezkém bytě v Budějovicích a o stěhování na venkov přemýšlel jenom v souvislosti s případným vlastním prostorem pro ateliér.

Se stavením v osadě Slavče u Vrabče slaví úspěch.

Foto: Milan Malíček, Právo

I malá teráska na zápraží umí nabídnout příjemné posezení.

„Při rekonstrukci jsem dbal na to, aby to tu neztratilo autenticitu. Nepotřebujeme mít vše hladké a v pravých úhlech. Jistá patina a ležérnost ve věcech se nám líbí.“

Amor z obrazovky

„Chtěl jsem, aby se tu Tereska cítila dobře. Také jsme se zbavili spousty zbytečných věcí. A jak to tu vypadalo, když jsem tu byl sám, vlastně také souvisí s naším seznámením. Vařením jsem se opravdu moc nezabýval. I kávovar jsem měl jen v ateliéru, kam jsem přes dvůr chodil v županu a zůstával tam dlouhé hodiny.

Útulný domov, kde kartářka Dagmar Kludská nahlíží do budoucnosti

Jak bydlí VIP

Jednou jsem se vrátil do světnice, že se přece jenom něčeho najím (chleba se salámem z ledničky...) a pustil si k tomu televizi - rituál, aby v domě nebylo ticho... Na obrazovce se v nějakém seriálu - Ordinace v Růžové zahradě, jak jsem později pochopil - najednou objevila nádherná blondýnka, která partnerovi vařila jídlo a ještě se přitom starala o cizí děti a skládala vzorně složené prádlo. Tak jsem si u toho řekl: takto bych si to představoval...

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr a Teresa Schelovi

Za čtrnáct dnů jsem měl vernisáž a Tereska tam byla také! Půl roku jsme si potom vykali a pak sem přijela s kočkou, přivezla mi oběd a už tady zůstala,“ směje se spokojeně sochař, který už nemá potřebu zapínat televizi kvůli „společnosti“.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Josef Buchta doma za pecí nesedí

Na brněnské JAMU vystudovaný trumpetista Josef Buchta to má dnes rozehrané na několika frontách. Navíc ve skvěle zařízeném bytě v dohledu centra Brna přemýšlí...

Jan Horník těží nejen doma ze svých nápadů

Vystudovaný fotograf a truhlář a zároveň designér samouk Jan Horník je autorem originálního nábytku, ale třeba i kuchyňských prkének, vařeček či lžic na boty....

Výběr článků

Načítám