Hlavní obsah

Rodný dům Johna Lennona jde do aukce

Novinky, nes

Skutečný klenot mezi britskými nemovitostmi je přihlášen do dražby na konec října. Prodávat se totiž nebude nic menšího než rodný dům Johna Lennona, tedy jak odborníci vědí, dům na adrese Newcastle Road č. 9, Wavertree v Liverpoolu.

Foto: Profimedia.cz

Newcastle Road – ulice, která byla svědkem prvních krůčků Johna Lennona.

Článek

Slavný Brouk zde strávil od svého narození 9. října 1940 první dva roky svého života a po roční pauze ještě další tři. Poté se sem pravidelně vracel za matkou. Dům si uchoval spoustu rysů ze své podoby v 60. letech minulého století.

Řadový domek s červeně natřenou fasádou stojí jen pár ulic od kapelou celosvětově proslavené Penny Lane a jen párkrát změnil majitele. Ten poslední se jej rozhodl dát do dražby proto, že odešel do důchodu a chtěl by dožít v domě se zahradou. Lennonův rodný dům má totiž jen dvorek.

Foto: Profimedia.cz

Viktoriánské okno patří k tomu originálnímu, co pamatuje slavného Brouka.

Vnitřní uspořádání domu zůstalo stejné jako kdysi. Jsou v něm tři ložnice a dva obývací pokoje. Traduje se, že malý John okupoval menší, prostřední ložnici, zatímco jeho rodiče a prarodiče z matčiny strany ty větší. K původním rysům  domu patří i nádherná viktoriánská okna. „Ujistil jsem se, že originální prvky zůstaly uchovány, takže připomínají 60. léta, kdy Beatles válcovali celý svět,“ sdělil magazínu Forbes současný majitel domu.

Ačkoli nemovitost bude bezesporu vyžadovat jistou modernizaci, odborníci na prodej realit se neobávají, že by to v tomto případě mohlo být na překážku. Naopak, očekává se veliký zájem nejen z Británie, ale z celého světa. „Beatles dosud každoročně přitáhnou tisíce návštěvníků do Liverpoolu, takže možnost nabídnout dům, který byl prvním domovem Johna Lennona, je vzrušující,“ pochvaloval si pro Forbes Stephen Giddins z realitní kanceláře Entwistle Green.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do domu, kde bydlel John Lennon, vroubí spousta květináčů s květinami.

Dům na Newcastle Road půjde do dražby 29. října tohoto roku. Dražit se bude v liverpoolském klubu Cavern, kde si v 50. letech poprvé veřejně zahráli Ringo Starr a Paul McCartney a kompletní Beatles zde odehráli 292 vystoupení v rozmezí let 1961 až 1963. Orientační cena domu je 150 až 250 tisíc liber, tedy 4 609 500 až 7 682 500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám