Hlavní obsah

I přes archeologický nález plzeňská Plaza otevře v termínu

Právo, Novinky, rai,zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Nejnovější archeologické nálezy neovlivní otevření nákupního centra Plzeň Plaza. Investor, který zde prostaví okolo miliardy korun, se rozhodl pro změnu v plánech budovy, aby se nepoškodilo naleziště.

Článek

Investor projektu společnost Plaza Centres se pro změnu rozhodl už od prvních náznaků možné existence židovského hřbitova na místě budoucí parkovací budovy nákupního centra.

Na pozemku v blízkosti bývalého Plzeňského výstaviště, kde má stát parkovací budova, se totiž v říjnu 2006 při archeologickém průzkumu našly pozůstatky středověkého židovského hřbitova. Do místa budoucího parkování zasahuje nicméně jen okrajově.

Nález v Plzni sledovali příslušníci židovských obcí v Česku i ve světě. Obávali se zejména porušení svých zvyků, které nedovolují žádné zásahy do židovských hrobů. V ČR se už podobný případ odehrál v devadesátých letech, tehdy se našlo židovské pohřebiště při stavbě budovy České pojišťovny v Praze ve Vladislavově ulici. I zde nakonec investor změnil koncepci projektu.

Plzeňskou stavbu nález neovlivní

Investorská společnost Plaza Centres, která je sama z Izraele, konzultovala změny se Západočeským muzeem a také s odborníky na židovské komunity z České republiky, Izraele a Velké Británie. Nejnovější nálezy potvrzují historické informace o židovském hřbitově starém přes pět set let, nicméně nemají žádný vliv na započaté práce na parkovací budově.

V současnosti probíhá výstavba projektu Plzeň Plaza podle předpokladu a změny provedené v plánech parkovací budovy neovlivní jeho uvedení do provozu. Mělo by se tak stát v listopadu 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám