Hlavní obsah

Finanční poradna: Stavební spoření ve světle nových událostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až donedávna patřilo stavební spoření v Česku mezi nejoblíbenější a nejsrozumitelnější finanční produkty. V posledních měsících však došlo v této oblasti k několika změnám, které z něj udělaly pro laiky jeden z nejméně přehledných produktů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Koncem loňského roku schválila vláda změny, které vedly k zavedení speciální daně se sazbou 50 % pro státní příspěvky za rok 2010 a snížení státní podpory od roku 2011. V dubnu 2011 rozhodl Ústavní soud o zrušení této daně. Do jaké míry je v současné době tento produkt ještě výhodný a spolehlivý a jakým způsobem budou vraceny peníze za zrušenou daň majitelům stavebního spoření?

Na výpisech za rok 2010 našli majitelé stavebního spoření připsanou státní podporu ve výši 15 % z naspořených prostředků za rok 2009 (maximálně 3000 Kč), respektive u smluv uzavřených před 1. 1. 2004 25 % z naspořených prostředků za rok 2009 (maximálně 4500 Kč) a nezdaněné úroky ze zůstatku na účtu nejčastěji ve výši 2 až 3 % p.a.

Státní podpora za rok 2010 byla během února a března 2011 připsána na účty v poloviční výši, a to díky speciální dani se sazbou 50 %. Po rozhodnutí Ústavního soudu ze dne 26. 4. 2011 je ale všechno jinak.

Bonus pro ty, kdo pokračovali

Rozhodnutí Ústavního soudu, které zrušilo s okamžitou platností zvláštní padesátiprocentní daň ze státní podpory připsanou za rok 2010, znamená neplánovaný bonus ve výši až 1500 Kč, respektive až 2250 Kč u smluv uzavřených před 1. 1. 2004, pro všechny klienty stavebních spořitelen, kteří v loňském roce nezpanikařili a pokračovali ve spoření na svých smlouvách.

Ústavní soud ale také omezil platnost změn v zákoně o stavebním spoření přijatých v režimu legislativní nouze, tedy snížení státní podpory od roku 2011 na maximálně 10 % z uspořené částky a zdanění úroků, do konce roku 2011. Tyto změny tedy bude muset znovu schvalovat Parlament, stejně jako omezení výdajů v sociální oblasti.

„Současná situace každopádně ztěžuje lidem možnost plánovat osobní finance. Stavební spoření platilo za garantovaný produkt. Nyní ovšem není jasné, co vlastně bude do budoucna garantováno,“ říká Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Z pohledu účastníků stavebního spoření jde jistě o krok vítaný, otázkou však zůstává, jak dlouhodobý tento efekt může být a jak může ovlivnit vnímání stability investování do finančních produktů, a to nejen v souvislosti se stavebním spořením.

Podle vyjádření ministra financí bude stát vracet protiústavně odvedenou daň ze státní podpory za rok 2010 na účet stavebních spořitelen v průběhu června, a tedy obratem se tyto prostředky objeví i na účtech jednotlivých klientů. Majitelé stavebního spoření tak nemusí podávat jakékoliv žádosti či podstupovat jiné formality spojené s vracením této daně.

Na dotazy odpovídá Petr Rozkošný ze společnosti Broker Consulting, specialista pro finanční plánování pro rodiny i jednotlivce.

Minulý měsíc jsem změnil zaměstnání, nebyl jsem registrován na Úřadu práce, pouze jsem přestoupil od jednoho zaměstnavatele k druhému. Nyní bych si rád vzal hypotéku, v bance mi ovšem řekli, že dokud budu ve zkušební lhůtě, tak mi úvěr neposkytnou. Přitom pracuji stále ve stejném oboru, ve kterém mám již několikaleté zkušenosti, a zaměstnavatel mne určitě nepropustí.
Standardně jsou skutečně hypoteční úvěry poskytovány až po uplynutí zkušební lhůty, bez ohledu na předchozí praxi. Řešením by mohlo být zkrácení zkušební lhůty pomocí dodatku k pracovní smlouvě, pokud by tedy váš zaměstnavatel na toto přistoupil. Dalším řešením, pokud je pro vás otázka financování bydlení opravdu akutní, je přistoupení dalšího žadatele k úvěru. V souvislosti se změnou zaměstnání bych vám ovšem opravdu doporučil s žádostí o hypoteční úvěr vyčkat. Zkušební lhůta, mimo jiné, slouží i pro bližší poznání zaměstnavatele a zaměstnance, třeba to budete právě vy, kdo bude chtít své zaměstnání opustit. Neznám ovšem detaily, hypoteční úvěr bych však rozhodně doporučil konzultovat s nezávislým hypotečním specialistou, který vám pomůže vybrat pro vás ten nejvhodnější typ úvěru a můžete s ním probrat i detailní podmínky banky.
Na konci loňského roku mi vypršela smlouva na dobu určitou, začátkem tohoto roku jsem se rozhodl zahájit vlastní podnikání, zkušenosti na to již mám. Rád bych si s manželkou vzal hypoteční úvěr na rodinný dům, dočetl jsem se, že by při žádosti o hypoteční úvěr mohl být problém s mým podnikáním, pokud nepodnikám alespoň dva roky, je to pravda?
Při žádosti o hypoteční úvěr může v případě, kdy nejste schopen doložit alespoň jedno daňové přiznání, skutečně vzniknout problém. S bankami lze však vyjednávat o výjimce, kdy by bylo přihlédnuto k Vašim zkušenostem v oboru, a pro stanovení příjmu by pak mohl posloužit příjem, který jste pobíral v předchozím zaměstnání. Zda na to banky přistoupí, nejde odhadnout dopředu. Situace je skutečně komplikovanější, ne však bezvýchodná. Otázku financování bydlení v tomto případě určitě konzultujte s nezávislým hypotečním specialistou.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám