Hlavní obsah

Finanční poradna: S placením poplatku realitce se neunáhlete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy je správný čas k podpisu rezervační smlouvy s realitní kanceláří? Na tuto otázku mají jasnou odpověď hypoteční specialisté: K ničemu se nezavazujte, dokud si nejste jisti, že vám banka poskytne hypoteční úvěr. Jak tedy správně postupovat, pokud najdete nemovitost svých snů a realitní makléř vám bude tvrdit, že na ni má dalších dvacet zájemců?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zájmem realitní kanceláře je podepsání rezervační smlouvy na nemovitost co nejdříve, proto makléři velmi často tlačí na kupce, aby smlouvu podepsali už při první schůzce. Podepsáním rezervační smlouvy se však kromě získání přednostního práva na koupi nemovitosti zavazujete k zaplacení nevratného rezervačního poplatku.

Jeho výše nebývá nijak zanedbatelná. Při koupi nemovitosti v hodnotě dva milióny korun může rezervační poplatek činit například 130 tisíc. Přijít o takto vysokou částku by asi bolelo každého. Proto je dobré si předem ověřit, zda budete mít na koupi nemovitosti dostatek prostředků a také si zjistit o nemovitosti co nejvíce informací.

Zjistěte si podrobnosti o nemovitosti

Nejdříve by měly vaše kroky směřovat k hypotečnímu poradci. Abyste se co nejrychleji dozvěděli, jaké jsou vaše šance získat hypotéku, vezměte si s sebou rovnou všechny potřebné podklady (doklady o příjmech a pravidelných měsíčních platbách). Hypoteční poradce zjistí, zda nemáte záznamy v registrech dlužníků a provede orientační propočet, zda na hypotéku příjmově dosáhnete. Konkrétní výběr nejvýhodnější hypotéky můžete společně řešit později.

Než podepíšete rezervační smlouvu, zajděte si ještě na katastr nemovitostí a nahlédněte do listu vlastnictví. Z něj zjistíte, zda na nemovitosti neváznou nějaké zástavy nebo věcná břemena. Určitě se vám vyplatí zajít si také důkladně prohlédnout samotnou nemovitost a její okolí. Informace, že za domem je skládka nebezpečného odpadu nebo že těsně kolem domu povede za pár let čtyřproudá dálnice, má pro vás určitě větší význam před zaplacením nevratného poplatku v řádech desítek tisíc korun.

Pokud se jedná o novostavbu, ověřte si, zda je dům zkolaudovaný a zda jsou zkolaudované i inženýrské sítě. Jejich absence by mohla být také nepříjemnou komplikací při získání hypotéky.

Setrvávám v manželství, které už delší dobu nefunguje, a výhledově to vypadá na rozvod. Chtěla bych se osamostatnit a odstěhovat, hledám bydlení a s tím souvisí i můj dotaz. Chtěla bych koupit byt. Peníze bych získala od rodičů a mám strach, že pokud byt koupím, bude zahrnutý ve společném majetku manželů a nerada bych tímto o něj přišla. Je nějaká cesta, jak právnicky ošetřit, když mi rodiče tento byt darují?
Máte dvě možnosti, jak ošetřit vlastnictví kupované nemovitosti. A) tuto nemovitost mohou koupit vaši rodiče, tedy oni budou vlastníky. Po vašem rozvodu s manželem a nabytí právní moci tohoto rozhodnutí mohou koupenou nemovitost darovat vám.B) Před rozvodem se bude tato nemovitost zahrnovat do společného jmění manželů. Tento vlastnický vztah můžete upravit formou notářského zápisu, kde bude jasně a zřetelně uvedeno, že tento nově koupený byt je pouze a výhradně ve vašem vlastnictví a že se na něj nevztahuje případné majetkové vyrovnání při rozvodu. Tento notářský zápis podepisují oba dva manželé.
Pro jednoduchost celé transakce vám navrhuji využít možnosti koupě bytu vašimi rodiči a následně převést darem do vašeho vlastnictví.
Dobrý den, manžel dostal rodinný dům darem před svatbou (je tedy vlastníkem domu). Nyní dům opravujeme a nastavujeme, vzali jsme si na to společnou hypotéku ve výši 1,2 mil. na dobu 25 let. Co by pro mě znamenal rozvod? Mám právo na nějakou část domu jako manželka (když je manžel vlastníkem)? Hypotéku bych také musela splácet?
Protože váš dům vlastnil již před manželstvím manžel, je výhradním a jediným vlastníkem nemovitosti on. Pakliže se nedohodnete jinak, budete i po rozvodu spolužadatel na stávající hypotéce se všemi právy a povinnostmi. Protože nemovitost je manželova, navrhuji se před rozvodem dohodnout spolu s bankou, že celou hypotéku na sebe převezme váš manžel.
Na vaše dotazy odpovídal Pavel Svoboda ze společnosti Broker Consulting.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám