Hlavní obsah

Finanční poradna: Máte malé dítě a žádáte o hypotéku? Čekejte komplikace

V dříve publikovaných příspěvcích již byli coby žadatelé o hypoteční úvěr zmíněni živnostníci, lidé s pracovní smlouvou na dobu určitou a lidé v pokročilém věku, nyní tedy přišla řada na rodiče, konkrétně páry vychovávající děti ve věku do 4 let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Příjmy – pomůže i stát...

Vychovávání potomka ve věku do 4 let ve většině případů znamená čerpání rodičovské dovolené jedním z partnerů, a tím pádem i čerpání rodičovského příspěvku. Ten je v současné době odvozen od délky jeho čerpání, v případě že se jeden z partnerů rozhodne zůstat doma s dítětem do dvou let věku, činí rodičovský příspěvek 11 400 Kč, v případě tříleté varianty je to 7600 Kč, u čtyřleté pak 3800 Kč.

Nástup na rodičovskou dovolenou zpravidla znamená výrazný pokles příjmů domácnosti, což může působit komplikace při žádosti o hypoteční úvěr. Stálost tohoto příjmu a předpoklad, že po uplynutí doby na jeho nárok bude tento příjem nahrazen příjmem ze zaměstnání je však pro banky dostatečným argumentem, aby i rodičovský příspěvek započítaly do příjmů žadatelů o hypoteční úvěr. Má to ovšem pochopitelně své „ale“.

Jak se započítává rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek započítávají coby akceptovatelný příjem všechny banky na trhu. U některých z nich však existují omezení, kdy nesmí příjem z rodičovského příspěvku překročit 30 % či 50 % celkových příjmů žadatelů o úvěr. Činí-li tedy příjem partnera, jemuž plyne příjem např. ze zaměstnání, 15 000 Kč „čistého“, lze v případě některých bank očekávat, že bude tomuto páru jako akceptovatelný příjem z rodičovského příspěvku uznáno 7500 Kč, resp. 4500 Kč, bez ohledu na jeho skutečnou výši. Většina bank však započítává rodičovský příspěvek celý.

Ani to však nemusí znamenat schválení hypotečního úvěru, a to z důvodu nároků na minimální příjem žadatele o úvěr, který činí u jednotlivce většinou 12 000 Kč – 15 000 Kč, rodič samoživitel s rodičovským příspěvkem ve výši 11 400 Kč tedy nemusí mít vyhráno. Najdou se samozřejmě i výjimky. Všeobecně platí, že banky přistupují k akceptaci rodičovského příspěvku individuálně, proto je opravdu namístě doporučení konzultovat svůj záměr s nezávislým hypotečním specialistou, doplňuje podmínky bank Ing. Petra Benešová ze společnosti Broker Consulting, a.s.

Na Vaše otázky odpovídá Petr Rozkošný, finanční konzultant poradenské společnosti Broker Consulting.

Poskytují banky hypotéky na rozestavěné nemovitosti?
Ano, úvěr za účelem koupě rozestavěné nemovitosti poskytují všechny banky, celkem logickou podmínkou je ovšem dostavba této nemovitosti, potom si můžete vzít hypoteční úvěr. Čerpali byste tedy hypoteční úvěr na koupi a následnou dostavbu, bance však bude nutné předložit rozpočet na tuto dostavbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Jak financovat dřevostavbu

Dřevostavby se mezi obyvateli České republiky stávají čím dál tím více populárnějšími, bankovní instituce v nich však vzhledem ke specifičnosti procesu...

Výběr článků

Načítám