Hlavní obsah

Finanční poradna: Lákavé developerské projekty, ale kde na ně vzít

Developerské projekty na okrajích měst rostou jako houby po dešti. V satelitních městečkách nebo ve městech na dosud nevyužitých pozemcích se staly součástí a určitým symbolem naší doby. Koupit byt v těchto nových zástavbách nebo zrekonstruovaných objektech však nemusí být vždy zcela jednoduché. Na další otázky čtenářů odpovídá nezávislý finanční konzultant Jan Lener z Broker Consulting.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Developeři totiž chtějí část peněz dříve, než je bytovou jednotku možné zastavit bance. Řešení hledejte nejlépe u profesionálů, kteří budou komunikovat s vámi, bankami i s developerem v některých případech.

Obecně lze říci, že jsou čtyři možnosti financování developerského projektu. Pokud již dům stojí a je zapsán na katastrálním úřadě, můžete využít standardní hypotéku. Pokud ještě není zapsán, rýsují se možnosti předhypotečního úvěru.

Někdy nabídne řešení banka, se kterou developer spolupracuje a u které většinou má sám úvěr na projekt. Posledním řešením je zástava jiné nemovitosti alespoň na dobu, než se zastaví úvěrovaná bytová jednotka. Více o možnostech a úskalích financování developerských projektů se dozvíte příště.

S přítelkyní chceme koupit byt v Uhříněvsi. Je tam nový developerský projekt, jenž se právě staví. Dům, ve kterém bude náš byt má sotva základy. Víme, že budeme k hypotéce potřebovat odhad. Jak vlastně bude vyhotoven? Kdo jej udělá? Budeme potřebovat hypotéku na celou kupní cenu. Máme peníze pouze na rezervační poplatek. Developer nám však říká, že kvůli čerpání musí navýšit cenu o 4 %. Je to možné?
Financování developerských projektů, které ještě nestojí je obecně problém. Určitě však není neřešitelný. Vždy je potřeba vycházet ze splátkových kalendářů, které developer vystaví. Problém je v tom, že developer chce relativně velkou část prostředků dříve, než je možné dům zastavit. Řešení lidé hledají v zástavě jiné nemovitosti, nebo v předhypotečním úvěru. Obě varianty však mají své hranice. Málokdo má jinou nemovitost a ne každá banka umí předhypoteční úvěr, nebo ho neposkytne v dostatečné výši. Ve vašem případě se ovšem zdá, že developer bude s jednou, nebo více bankami dohodnut na financování bez předhypotečního úvěru. Banky nepotřebují zástavu, důvěřují developerovi. Navíc banky, které s developerem spolupracují mají většinou celou lokalitu naceněnou. Nemusíte odhad shánět a objednávat u odhadců. Ovšem v případě potřeby se odhad vyhotovuje z projektové dokumentace a cen obvyklých v okolí. Dejte si ovšem pozor na jednu věc. Chcete-li si půjčit 100 % ceny, potřebujete, aby interní nacenění banky bylo alespoň v takové výši, kolik si chcete půjčit. Může se například stát, že lokality byly naceněny v roce 2007 a cena se od té doby změnila (i díky DPH například). V lepším případě je banka s developerem domluvená, že kupní cena stanovuje cenu odhadní v totožné výši. S celým procesem vyřízení úvěru vám pomůže finanční konzultant. (více na www.bcas.cz).
S přítelem chceme rekonstruovat náš byt. Uvažujeme o nové kuchyni a koupelně, celkem za 300 000 Kč. Máme asi 120 000 korun na běžném účtu a oba dva stavební spoření 3 roky u stejné stavební spořitelny. Na každém ze stavebních spoření máme asi 75 000 korun. Jak máme nyní postupovat? Máme si vzít hypotéku, nebo využít stavební spoření.
Ve vašem, téměř modelovém případě, je lepší využít stavební spoření. Nepíšete, jaké máte cílové částky, ale předpokládám-li, že v rozumné výši 150 000Kč, pak není mnoho o čem ještě přemýšlet. Stavební spoření je oproti hypotéce na nízkoobjemové úvěry vhodnější. Navíc u mnoha hypotečních ústavů ani tak nízké hypotéky nedávají. Je docela možné, že nebudete muset ani využít relativně dražší meziúvěr a půjčíte si vlastně pouze 150 000 Kč za velmi příznivý úrok (dle podmínek, které jste podepsali při uzavření smlouvy). Dodávám jen, že je nutné veškeré výdaje s rekonstrukcí v souladu s podmínkami spořitelny doložit.
Slyšel jsem, že existují hypotéky, které mají po celou dobu splácení neměnou úrokovou sazbu. Je to tak? Můžete k tomu napsat něco bližšího?
Ano, je to tak. Nejedná se však o nic převratného. Jde spíše o marketingové vyjádření něčeho, co již nyní funguje. Z každé hypotéky uděláte hypotéku s neměnnou sazbou tak, že stanovíte dobu fixace a splatnosti stejně. Tento postup je u delších úvěrů jen těžko obhajitelný, přesto se určitě najdou lidé, pro které bude tato strategie úvěrování tou nejlepší. Shodná délka splatnosti a fixace úrokové sazby přináší jistotu stálého úroku za cenu vyšší úrokové sazby a nemožnosti úvěr splatit, nebo refinancovat. Je zcela správné, že vás tento postup zaujal. Domnívám se však, že lze najít úspěšnější strategie. Dobře si promyslete, než využijetet tuto variantu.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám