Hlavní obsah

Finanční poradna: Hypotéku lze spojit s investicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní trh nabízí kombinované hypotéky s různými typy dalších finančních produktů. Hypoteční úvěr lze navázat na investiční životní pojištění, na stavební spoření, na kapitálové životní pojištění, a také na investiční fondy. Kombinace hypotečního úvěru s investicí má své výhody i rizika.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kombinace hypotečního úvěru a investice stojí na následujících principech: dlužník po celou dobu platí bance pouze úrok z úvěru a do portfolia otevřených podílových fondů splátku. Úvěr jako takový je po skončení doby úvěru zajištěn z výnosu investičního fondu na konci doby splatnosti úvěru.

Nezbytným předpokladem fungování této kombinace je, že musí dojít k dohodě mezi bankou, která úvěr poskytuje a investiční společností, která hospodaří v podstatě s penězi banky. Jinak řečeno, klient platí bance jen úroky a spoří si “jinde”. Na konci splatnosti se z naspořeného majetku úvěr splatí. Přebytek uspořené částky zůstane dlužníkovi.

Jaké jsou klady kombinace?

Klient získává kromě výnosů z fondů také nižší úrok z hypotéky. Tento typ kombinované hypotéky je vhodný především pro žadatele, kteří mají nadprůměrné příjmy a mohou si dovolit platit o cca 20 % dražší splátku hypotéky s tím, že chtějí investované peníze po splacení hypotéky použít na případné opravy či například k zabezpečení části důchodu.

Mezi výhody také patří to, že je možné kdykoliv během doby přejít na klasický tzn. anuitní typ hypotéčního úvěru. Bezesporu jednou z největších výhod kombinované hypotéky jsou vyšší daňové odpočty, protože suma úroků, které se odečítají z daňového základu je vyšší než u klasického anuitního úvěru.

Nevýhodou je zejména složité přeúvěrování a vyšší náklady

Je však důležité seznámit se i se zápory kombinované hypotéky, mezi něž patří zejména složitější přeúvěrování. V případě, že banka zvýší úrok v době fixace, je náročnější přejít k jiné bance a úvěr refinancovat. Další nevýhodou jsou vyšší měsíční náklady. Zároveň pro konzervativnější investory nebude snadno akceptovatelnou zprávou, že není garantován výnos.

Kombinaci hypotéky a investic lze použít na všechny běžné účely, jako klasickou anuitní hypotéku. Volit byste měli dle své nátury a potřeb.

Na vaše otázky odpovídá nezávislý finanční konzultant František Rejzek ze společnosti Broker Consulting .

Jsme čtyřčlenná rodina, původně jsme bydleli u matky, ale chtěli jsme se osamostatnit, a tak jsme si vzali hypotéku. Nemůžeme ale finančně vystačit. Byt máme na hypotéku a je zastaven. Rádi bychom se bytu zbavili, nabídli jsme ho proto realitní kanceláři. Jenže tam si nadsadili a byt se za finální cenu zdá být předražen. Nemůžeme s cenou dolů, abychom nedopláceli ze svého. Jedná se o byt 1+1 v klidné části s výhledem do přírody. Prosím poraďte. Když zaplatím všechny výdaje - jedná se cca o 4000 Kč na měsíc pro celou rodinu, zbudou nám peníze tak na 14 dní.
Vaše situace je rozhodně nepříjemná a bude vyžadovat přijmout určitá opatření. Zřejmě jste byt financovali meziúvěrem ze stavebního spoření, nikoliv hypotečním úvěrem. Tento typ úvěru je většinou nastaven na nižší dobu splatnosti. Pravděpodobně vám pomůže refinancování úvěru u hypoteční banky, kde si necháte nastavit co nejdelší splatnost. Tím splátku snížíte.  Také ve vašem rodinném rozpočtu budete muset podniknout určité změny. Bude nutné detailně rozebrat, za co utrácíte peníze. Obecně lze říci, že do krizového managementu (chování se v krizové situaci) rodinných financí nepatří cigarety, alkohol, drahé potraviny, drahé oblečení, spotřební věci, které nutně nepotřebujete, spotřebitelské úvěry, návštěvy restaurací. Pokuste se také provést změnu na straně příjmů. Někdy je snazší nalézt lépe placenou práci nebo další práci, než se snažit ušetřit každou korunku.
Je mi 20 let jsem sama a můj čistý příjem činí 13 000 Kč měsíčně. Letos mi končí stavební spoření, kde jsem dosáhla částky 300 000 Kč. Chtěla bych si koupit byt zhruba za 2 000 000 (2+1, počítejme s příjmem za pronájem 1 pokoje cca 4000 Kč), ale mám strach se v dnešní době pouštět do hypotéky. Ale na druhou stranu - neztratí při dnešní inflaci tyto peníze hodnotu do doby než byt koupím? Jak mám s penězi vhodně naložit?
Vaše uvážlivost je na místě. Hypotéka na 1 700 000 vás přijde zhruba na 10 000 korun měsíčně. S vaším momentálním příjmem by bylo velmi nerozumné se do ní pustit. Navíc, nemáte pro získání hypotéky dostatečně vysoký příjem a ani plánovaný pronájem v této výši by vám nepomohl. Nechcete, aby vaše peníze ztratily hodnotu? Uvažujete správně. Ačkoliv je velmi málo pravděpodobné, že 7% inflace vydrží i pro příští rok, inflaci se ubráníte nejlépe vhodným investováním prostředků.  Než budete moci na úvěr dosáhnout uplyne pravděpodobně více než pět let. Za tu dobu vám vzroste příjem, postoupíte v kariéře. Máte tedy před sebou střednědobý investiční horizont. Zvolte dluhopisové podílové fondy investující do korunových dluhopisů a přimíchejte 10 % akciové složky (otevřený podílový fond na globální akcie). Založte si také nové stavební spoření a tam nadále měsíčně spořte. Uvidíte, jak se vaše situace vyvine v budoucnu a podle toho se zachováte.
(více na www.brokerconsulting.cz)
Pokud máte problém z oblasti bydlení, s kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám