Hlavní obsah

Dostavba Průmyslového paláce v Praze se opět odkládá

Právo, Martina Klapalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhořelý Průmyslový palác zůstane pravděpodobně ještě několik dalších let ostudou areálu Výstaviště v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení trosek Průmyslového paláce

Článek

Město s jeho přestavbou s největší pravděpodobností nezačne na přelomu let 2013 až 2014, jak ještě vloni předpokládalo.

Na dostavbu secesní památky nemá v rozpočtu peníze. Nepodařilo se mu totiž na pojišťovnách vloni vysoudit miliardu korun, s níž pro tento účel počítalo. Nesehnalo ani soukromého investora, který by se na financování podílel formou PPP projektu, jak o tom ještě vloni hovořil radní Ivan Kabický (ODS).

„O nikom takovém nevím, s žádným jsem nemluvil,“ potvrdil Právu radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Novotný (TOP 09).

Projekt, který zpracovává architektonický ateliér v čele s Jakubem Ciglerem, je navíc podle zastupitelů za TOP 09 zbytečně drahý a megalomanský. Počítá například se stavbou tunelu pod prostřední částí paláce, která by měla propojit horní a dolní část Výstaviště.

"Tunel musí pryč"

Ten prosadila ještě Bémova rada v době, kdy byl radním pro kulturu Milan Richter (ODS), nyní starosta Prahy 10. „Tunel musí pryč,“ prohlásil Novotný o projektu. Začne proto v nejbližší době jednat s architektem Ciglerem, aby projekt předělal, uskromnil, tunel škrtl.

To znamená další průtahy, bez předělaného projektu nelze například vypsat výběrové řízení na dodavatele. V případě, že se nedohodnou, je podle Novotného město připraveno tuto část projektu nerealizovat. Reakci Ciglera se deníku Právo nepodařilo zjistit, nebral mobilní telefon.

Průmyslový palác vyhořel na podzim roku 2008, vzňal se od elektrického vařiče. Policii se nepodařilo viníka dopátrat. Mezi pražskými politiky se už několik let hovořilo o tom, že nájemní smlouvy se společností Incheba, která si Průmyslový palác pronajala, jsou pro město nevýhodné. Požár paláce, kdy shořelo celé jedno křídlo, to ostatně potvrdil.

Průmyslový palác v rámci celého areálu nechala pojistit Incheba takovým způsobem, že z pojistky bylo vyplaceno jen zhruba 180 miliónů korun. To je přibližně stejná částka, jakou nyní město zaplatí za projekt Ciglerovi. Dostavba Průmyslového paláce má přitom stát přibližně 1,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám