Článek
Za návrhem stojí renomované ukrajinské studio YOD Group, které se rozhodlo místo zrekonstruovat a zároveň mu dát nový význam. Cílem byla modernizace prostoru a zároveň vybudování nové identity cukrárny s důrazem na kvalitu, historii a šetrnost k materiálům.
Vejce na dorty i na zdi
Designéři vsadili na princip tzv. monomateriálů (způsob navrhování, kde se v rámci celého prostoru pracuje s jedním nebo dvěma dominantními materiály). Hlavními prvky interiéru jsou italský mramor a bioomítka vytvořená z rozdrcených skořápek – vedlejšího produktu výroby sladkostí.
Vaječné skořápky jsou pro Cukierniu symbolické: vejce jsou klíčovou ingrediencí v mnoha jejich dezertech. Cukráři proto během příprav shromažďovali skořápky z hnědých a bílých vajec a výsledkem je teplý, vizuálně příjemný odstín, který interiéru dodává jemnost i originalitu.

Tři sály, tři zážitky
Interiér o rozloze 165 m² je rozdělen do tří sálů. První s víceúrovňovou vitrínou plnou dortů láká u vstupu do cukrárny. Druhý sál má jako dominantu barový pult s originálním nábytkem od ukrajinské značky Woo. Třetí největší nabízí komunitní stůl i intimní zákoutí. Nedostatek denního světla designéři vyřešili světlými barvami, oblými tvary a jemným osvětlením od španělské značky Aromas del Campo.
Zachovány zůstaly i původní dřevěné židle, které byly zrestaurovány a nátěrem připomínajícím cukrovou polevu sladce doplňují atmosféru. Dominantním kusem je masivní secesní skříň z osobní sbírky majitele – symbol respektu k historii.
Není to jen obyčejná cukrárna
Znovuotevření cukrárny po rekonstrukci v době válečného konfliktu nese hlubší význam. „Jsme otevřeni“ hlásají cedule i ve dnech po ostřelování. Pro místní je to víc než místo, kde si dají zákusek. Je to projev odhodlání, síly a víry v budoucnost. Jak trefně shrnul jeden z návštěvníků: „Provoz běží i během náletů – se silnou podporou a odhodláním místních.“
Cukiernia tak není jen obyčejná cukrárna. Je to prostor, který voní po karamelu, rezonuje historií a v každé vrstvě nové omítky nese příběh o kreativitě, odvaze a lásce ke sladkému životu – i v těžkých časech.