Hlavní obsah

Český trh s realitami má stále slabá místa

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nízká profesionální úroveň prodejců, nekvalitní odhady nemovitostí, zatajování důležitých informací. Tyto neduhy stále sužují český realitní trh.

Článek

Podle Jiřího Pácala z Central Europe Holding se o nízkou úroveň profesionálních standardů prodejců zcela  jistě zasloužil fakt, že realitní činnost je volnou živností. V realitních obchodech se přitom točí velké peníze, proto by je měly vést zejména seriózní osoby s odborným vzděláním a příslušnou praxí.

"Bohužel, realitní kancelář si u nás může otevřít každý bez omezení. Nízká kvalita práce pak ohrožuje klienty, kteří se na realitní kancelář obrací s důvěrou v jejich schopnosti a vědomosti," vysvětluje Jiří Pácal.  Zlepšit situaci by podle něj mohlo zlepšit to, kdyby k realitní činnosti byla udělována licence na základě prokázané odbornosti. V případě vážných pochybení by  o ní dotyčný prodejce přišel.

Důvěřuj, ale prověřuj

Problematické a oboustranně nevýhodné je také zamlčování údajů při prodeji nemovitosti. Mnohdy se zkreslují důležitá data, např. o užitných plochách, výnosech či technickém stavu realit. Jiří Pácal ale hovoří o tom, že ani nemusí jít o záměr "realitky". Údaje někdy opomene sdělit i sám vlastník, realitní kanceláře si samy většinou nic neověřují.

Jestliže se chystáte k nákupu, neměli byste nic nezanedbat. Pokud totiž prodávající neuvede zřejmé nepravdy do kupní smlouvy, je obtížné bránit se proti dodatečně zjištěným negativům.

Budoucí záměry v lokalitě si můžete dohledat na místně příslušném stavebním odboru, odboru územního plánování a podobně. "Bez prověření údajů o technickém a právním stavu nemovitosti i dalších zamýšlených záměrech v lokalitě bych rozhodně koupi nedoporučoval, " varuje Jiří Pácal.

Jeden dům a spousta zprostředkovatelů

Často se stává, že například jeden byt nabízí hned několik realitních kanceláří. Mnohdy ani majitel nemovitosti neví, kdo všechno jeho dům či byt majetek nabízí.

To ztěžuje situaci případným zájemcům o koupi -  nemovitost je totiž nabízena za různých podmínek a zájemce nemá žádnou jistotu v seriózní a úspěšný obchod. Takhle si třeba můžete jít prohlédnout nemovitost, jejíž majitel je skryt za několikero pevnými hradbami nabídek různých realitních kanceláří.

"Nemusí to ale být jen vina realitek.  Někteří vlastníci si myslí, že je lépe pro prodej, pokud nemovitost budou nabízet přes co největší množství zprostředkovatelů. Jak důvěryhodné pak takové nabízení je, už si každý vyhodnotí sám, " dodává Jiří Pácal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám