Hlavní obsah

Bytu v novostavbě dodala osobitou atmosféru cihlová zeď i romantický obraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá žena měla při zařizování svého nového bytu v novostavbě hlavně dva požadavky. Umístit do něj svůj milovaný obraz a jemně namíchat skandinávský styl s trochou vintage.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

Specifickou atmosféru do bytu vnesla bílá cihlová zeď, která přechází z obývací části za kuchyňskou desku.

Článek

Na pomoc při zařizování nového bytu 2 + kk si přizvala majitelka kamarádku architektku Zuzanu Strouhalovou a nechala jí při návrhu volnou ruku. Jediná další podmínka byla nezaplňovat byt moc nábytkem, aby zůstal vzdušný a prostorný.

Úložná komora na pračku

V bytě je velmi jednoduchá předsíň, kde je umístěna úložná komora na pračku a ostatní potřebné věci a také další šatní skříň. Úložných prostor, jak známo, není nikdy dost.

Jednomyslná volba

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Kuchyně je ve vstupní části obývacího pokoje. Protože zde není tolik světla, jednomyslná volba padla na dekor v bílé lesklé barvě, podtržený černou barvou na pracovní desce a soklu.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

Kuchyně do tvaru písmene U

Kuchyně je hodně důležitá, protože majitelka je milovnice jídla a vaření, proto potřebovala co nejvíce pracovní plochy. Vysoké moduly navazují na spodní a horní skříňky.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

Kuchyně je navržena do tvaru písmene U, jedna část vytváří v prostoru ostrůvek. Na něj v místnosti navazuje kulatý jídelní stůl, plynule se přechází v obývací část se sedačkou, konferenčním stolkem a komodou naproti.

Obraz milenců a designová světla

Co se týče barevnosti, vycházelo se z šedo-černo-bílé v kombinaci s dřevěným dekorem na podlaze a komodě. Tento celek je oživen červenou barvou, která se vyskytuje na obrazu a příslušných doplňcích.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

Specifickou atmosféru do bytu vnesla také bílá cihlová zeď, která přechází z obývací části za kuchyňskou desku. V této části je překryta sklem, čímž celý prostor propojuje.

Finální výraz pak dotváří zmiňovaný obraz milenců a designová světla nad jídelním stolem.

Atmosféru dotváří světle modrá pruhovaná tapeta

Oproti dynamičtějšímu obývacímu pokoji s kuchyňským koutkem měla ložnice působit klidnějším dojmem.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

„Protože se jednalo o velký prostor, do zadní části jsem navrhla velké vestavěné skříně, které vytvořily jakousi minišatnu, třetí skříň je otočena do ložnice. Výraznou dominantu tvoří samotná postel a jednoduché a hravé noční stolky. Barevnou atmosféru vytváří jemná, světle modrá pruhovaná tapeta za postelí a další stejně laděné doplňky. Vše působí elegantně a lehce,” vysvětluje architektka.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

Zrcadlová skříňka prostor opticky zvětšuje

Koupelna je prostorná, vešla se do ní dvě umyvadla stojící na dřevěné skříňce. Nad nimi je stejně dlouhá zrcadlová skříňka, která prostor opticky zvětšuje. Z boku je umístěna vana s prosklenou stěnou a také toaleta.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis Panel Plus

„Na stěny koupelny jsem navrhla hnědošedý voděodolný benátský štuk, na podlahu pro větší odolnost velkoformátovou dlažbu ve stejném dekoru. Vše je oživeno doplňky v odstínech červené barvy," doplňuje architektka.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám