Hlavní obsah

Znojmo zavede úsekové měření rychlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Znojma rozhodlo o úsekovém měření rychlosti jízdy na hlavních tazích. Deklarovaným cílem je ukáznit řidiče, aby dodržovali maximální dovolenou rychlost a zvýšila se bezpečnost provozu. Celkem půjde o tři úseky, z nichž dva jsou v satelitních čtvrtích města.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Maření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Znojmo chce na třech vybraných úsecích měřit rychlost úsekově. Než pro to bude hotovo vybavení, budou strážníci měřit rychlost pomocí mobilních radarů. „Bezpečnost je naší prioritou. Chceme, aby řidiči jezdili podle pravidel a aby se zklidnila dopravní situace,“ uvedl starosta Jan Grois (ČSSD).

Měří se v městské části Kasárna na hlavním tahu od Jihlavy, které strážníci vytipovali jako první lokalitu pro zavedení úsekového měření. Dále měří v ulici Evropská, což je výpadovka směrem na Vídeň, a také v místní části Načeratice. Jde o místa, která schválila k měření dopravní policie, a ve dvou ze tří případů to jsou rovné úseky silnice I. třídy.

„Než se nám podaří dotáhnout proces do konce a v Kasárnách namontujeme pevné radary, budeme neukázněné a nebezpečné řidiče hlídat aspoň takto, tedy aniž by strážníci museli auta zastavovat,” uvedl Grois.

Díky softwaru je možné změřit rychlost všech projíždějících aut, a pokud některé z nich nedodržuje povolenou rychlost, kamera přestupek uloží do systému. Odbor dopravy, který jej obsluhuje, poté do dvou až tří týdnů pokutu provozovateli auta odešle. Strážníci s mobilním radarem stojí na místě vždy jen část dne, až s pevnými radary pro úsekové měření bude možné kontrolovat řidiče neustále.

Jak řídit ve větru, aby vás neodfoukl jako kus papíru

AutoMoto

Grois uvedl, že město úsekovým měřením vychází vstříc požadavkům obyvatel městských částí. „V Kasárnách plánujeme spuštění v lednu nebo v únoru a pak postupně i na Evropské a na průtahu Načeraticemi,“ řekl Grois.

K úsekovému měření rychlosti sahá čím dál více obcí. Může být nástrojem, který sníží rychlost vozidel projíždějících určitým úsekem. Zaplacené pokuty jsou pak příjmem obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám