Hlavní obsah

Ženevský autosalon se sice vrátí, ale řada velkých automobilek bude chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu února a března se bude po pěti letech v Ženevě znovu konat autosalon, po desítky let nejprestižnější akce svého druhu v Evropě. Očekává se však spíše nájezd čínských značek.

Foto: Profimedia.cz

Ženevský autosalon v roce 2019

Článek

Místo potvrzených účastí na ženevském autosalonu se začíná navyšovat seznam těch značek, které jej vynechají.

Svůj stánek zde nepředstaví například Hyundai, jak uvádí britský Autocar. Podle Automotive News počítat nelze ani s prémiovou německou trojicí Audi, BMW a Mercedes-Benz.

„Přidali jsme naše vlastní nové formáty, jako je NextGen, a zároveň tak postupně vyřazujeme některé stávající formáty. To zahrnuje vystoupení v Ženevě, Paříži a Detroitu,“ řekl pro Automotive News mluvčí BMW.

Z koncernu Volkswagen se kromě Audi nezúčastní ani Škoda či samotná značka Volkswagen. Otazník visí jen nad Seatem a Cuprou.

Ani značky Stellantisu včetně Peugeotu, Citroënu, Fiatu a Opelu návštěvníci pravděpodobně neuvidí. Generální ředitel Stellantisu Carlos Tavares již dříve uvedl, že se zdráhá utrácet miliony za vystoupení na autosalonech, a skupina již opustila plány i na technologický veletrh CES v roce 2024.

Jediným potvrzeným účastníkem z řad hlavních automobilek je tak Renault. Organizátoři ženevského veletrhu uvedli, že jsou v kontaktu s asi dvaceti čínskými značkami a doufají, že se jich zúčastní dvě třetiny.

Z Dauhá zpět k jezeru

Motorshow své brány znovu otevře mezi 26. únorem a 3. březnem 2024.

Po čtyřleté pauze způsobené nejen pandemií covidu-19 tak bude Ženeva příští rok opět hostit autosalon. Poté, co se v říjnu letošního roku konala sesterská akce v katarském Dauhá.

Autosalon, který se uskuteční v obrovském kongresovém centru Palexpo, bude mít v roce 2024 jiný formát, aby pomohl snížit náklady jak organizátorům, tak vystavovatelům. Pravděpodobně je řeč například o připravených stáncích pro vystavovatele.

Ženevský autosalon se v příštím roce vrátí

AutoMoto

Nejdůležitější premiéry z mnichovského autosalonu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám