Hlavní obsah

Zbytečná nehoda karavanu v USA připomene, jak nepředjíždět na dálnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je někdy lepší počkat než předjíždět kamion zprava, se tvrdě přesvědčil řidič obytného vozu v americkém Oregonu.

Nebezpečné předjíždění se řidiči obytného vozu vymstiloVideo: Reuters

 
Článek

Frustrace z dlouhou dobu trvajícího předjíždění kamionů není vůbec neobvyklou věcí a může být nepříjemná, zejména když člověk spěchá – anebo když se ze zadních sedaček konstantně ozývá „Kdy už tam budem?“ či „Tati, on mě bije!“ Přesto způsob, jakým se ji rozhodl řešit nejmenovaný řidič obytného vozu v USA, může snadno končit nehodou.

Video, pořízené 5. května na dálnici I-84 v Oregonu, ukazuje kapotu kamionu, který jede poměrně dlouhou dobu v levém pruhu, ač je ten pravý prázdný. Chce předjet jiný kamion v pravém pruhu, ovšem záhy vidíme vpravo rychleji jedoucí obytný vůz.

Tento manévr, známý jako podjíždění, je v Česku zakázaný, stejně jako jízda v levém pruhu, když člověk zrovna nepředjíždí, ovšem v USA takováto pravidla nejsou a zprava se tam předjíždět může. Jenže obytňák nestíhá kamion zprava předjet a jeho řidič přejíždí do levého pruhu příliš brzy.

Záď jeho vozu se tedy dostává do kontaktu s přídí kamionu a navzdory tomu, že řidič kamionu uhýbá doleva, obytňák dostává smyk a převrací se. Všech pět jeho pasažérů utrpělo lehká zranění.

Video je bohužel bez zvuku, takže není jasné, zda řidič kamionu například troubil, aby nehodě zabránil. V každém případě, neštěstí řidiče obytného vozu budiž ponaučením, že se v řadě situací vyplatí „spěchat pomalu“.

Nejrizikovější tuzemská křižovatka je na náměstí I. P. Pavlova v Praze

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám