Hlavní obsah

Závodní speciál od Audi je úplně nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi R18 – mnohonásobný vítěz čtyřiadvacetihodinovky v LeMans, nespočetně dalších titulů, stupňů vítězů apod. A přece se stále inovuje a upravuje. Pro rok 2016 vytáhlo Audi novou generaci, která je nová vlastně úplně ve všem. Snad jen to, že spaluje naftu, zůstalo.

Foto: Audi

2016 Audi R18

Článek

Modely R18 dosud kralovaly vytrvalostním závodům opravdu drtivě. A Audi má plán, jak v tom pokračovat. Nová generace vozu přináší kompletní změnu.

Už ten vzhled je jasně jiný. Jde o aerodynamickou evoluci, která má přinést stále nižší odpory vzduchu a lepší obtékání. Nevypadá to sice tak elegantně, jako předchozí generace, ale snad by to mělo být výrazně efektivnější.

Foto: Audi

2016 Audi R18

To, co je pod kapotou ale také mění zcela směr. Stálicí je použití nafty, jako pohonného média. Jde o vidlicový šestiválec o objemu čtyři litry, který ovšem byl zcela přepracován, aby vyhověl nejnovějším regulím. Výkon vám samozřejmě neřekneme. Ten není znám, protože je proměnlivý, jak dubnové počasí. Záleží na nastavení.

Teď to nejdůležitější – jde opět o hybridní systém, který ovšem upustil od setrvačníkového systému uchování energie (KERS) a přechází ke klasickému uchování elektrické energie v Li-On akumulátorech. Audi R18 2016 však také přechází z kategorie rekuperace energie z 4MJ na 6MJ. Vchází tedy do kategorie svých pronásledovatelů – Porsche a Toyoty.

Foto: Audi

2016 Audi R18

Další velkou novinkou je to, že do Le Mans se nepodívá celá kavalkáda aut, jako tomu bývalo v minulosti. Závodit budou jen dva prototypy.

Foto: Audi

Audi R18 2015

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám