Hlavní obsah

Zakladatel automobilky Nikola je vinen podvodem, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel společnosti Nikola, výrobce elektrických nákladních aut, Trevor Milton byl shledán vinným z podvodu. Přeháněl schopnosti produktů své firmy. Miltonův právník Marc Mukasey uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Foto: Nikola Motor

Nikola Tre

Článek

Podle obvinění Trevor Milton podvedl investory přehnaným tvrzením o pokroku své společnosti při výrobě kamionů s nulovými emisemi, poháněných elektřinou nebo vodíkem. Uvedla to agentura AP.

Žalobci vylíčili Miltona jako podvodníka. Podle nich společnost Nikola, kterou Milton založil před šesti lety v Utahu, nepravdivě tvrdila, že vyrobila vlastní revoluční nákladní automobil. Ten byl ve skutečnosti výrobkem automobilky General Motors s logem společnosti Nikola. Podle nich využíval sociální média a rozhovory v médiích k nepravdivým a zavádějícím tvrzením o nákladních vozech a technologiích.

Miltonův právník ho naopak označil za inspirativního vizionáře, kterého příliš horliví žalobci dostali do úzkých. Mukasey žádal zproštění viny s tím, že je zde „ohromující nedostatek důkazů“ o tom, že jeho klient měl někdy v úmyslu podvést investory.

Nikola chce v Evropě prodávat vodíkový tahač, má mít přes tisíc koní

AutoMoto

Čtyřicetiletý Milton odmítl obvinění. V roce 2020 v reakci na zprávy o podvodech, které způsobily pokles cen akcií firmy Nikola, rezignoval. Obviněn byl v červenci 2021. Firmu to ale očividně nepoložilo, neboť zjara letošního roku dodala zákazníkům několik vozidel.

Porota shledala Miltona vinným ve třech ze čtyř bodů obžaloby. V jednom případě z podvodu s cennými papíry a ve dvou případech z bankovního podvodu. Trest má být vynesen 27. ledna.

Společnost Nikola v prohlášení po Miltonově odsouzení uvedla, že je ráda, že se tato kapitola uzavírá, a bude nadále pracovat na vytváření hodnoty pro akcionáře. Firma loni souhlasila na urovnání sporu s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy kvůli svým prohlášením pro investory za 125 milionů amerických dolarů (3,2 miliardy korun).

Reklama

Související témata:
Nikola Motors

Výběr článků

Načítám