Hlavní obsah

Výroční závodní mercedes je výkonnější a hlučnější, na závody ale nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Mercedes představila v rámci oslav 55. výročí vzniku divize AMG další speciální model. Jedná se o závodní vůz GT3 Edition 55, který vznikne pouze v pěti exkluzivních exemplářích, ovšem bez homologace FIA.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG GT3 Edition 55

Článek

Závodní vůz bez homologace FIA. Paradoxně právě takovým exemplářem německý Mercedes oslavuje 55. výročí vzniku sportovní divize AMG. Auto ale nevzniklo, aby vyhrávalo závody.

Jedná se o totiž o demonstraci toho, co je auto schopno zvládnout, když jej nesvazují přísná pravidla asociace. Vůz se tedy může používat jen mimo oficiální závody, například na soukromých akcích.

V Česku se vydražil jediný maybach ze stokusové série

AutoMoto

Mercedes-AMG GT3 55 Edition vznikne pouze v pěti exkluzivních exemplářích, o kterých výrobce tvrdí, že se bude jednat o ty nejtvrdší vozy s trojcípou hvězdou na přídi. Pod kapotou je neomezený motor V8, který produkuje 650 koňských sil, což je pro představu o přibližně 100 koní více než u závodní, homologované GT3. Oproti FIA verzi pak vozu chybí třeba i tlumič výfuku, takže zvuk je teď výraznější.

Vizuálně lze speciální edici rozeznat od běžného GT3 třeba díky laku s logem AMG nebo sedadlům s výšivkami Edition 55 a čísly 1 až 5. V interiéru najdeme řadu částí z uhlíkových vláken v kombinaci s antracitovým lakem a stříbrným dekorem.

Kabina je vybavena i nejnovější datovou jednotkou Bosch (DDU), která ve vysokém rozlišení zobrazuje přesná data o rychlosti, otáčkách motoru, provozní teplotě, časech na kolo a dalších důležitých informacích pro pilota.

Mercedes-Benz EQXX překonal svůj rekord, na jedno nabití ujel 1202 kilometrů

AutoMoto

Limitovanou edici pak vždy dokreslují exkluzivní doplňky, což Mercedes dobře ví. K vozu šťastný majitel dostane třeba speciální autopotah na míru nebo jedinečné hodinky IWC Schaffhausen Pilot’s Watch Chronograph Edition „AMG“. Cena vozu je i proto závratná, Mercedes uvádí 625 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 15,4 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám