Hlavní obsah

Vynálezce převodovky DSG žaluje koncern Volkswagen o miliardy

Novinky, maž

Na koncern Volkswagen se letos valí jedna kauza za druhou. Po stále ještě nedořešených podvodech při měření emisí, nedávnými problémy s dodávkami dílů, jež zastavily na několik dní výrobu, nyní obří koncern žaluje Wolfgang Schreiber, vynálezce dvouspojkové automatické převodovky DSG.

Foto: Bentley

Wolfgang Schreiber

Článek

Schreiber pracoval pro koncern Volkswagen tři desetiletí, naposledy jako šéf Bentley (2012 až 2014). Ještě před tím ale pracoval pro Bugatti a také pro Volkswagen. Ten v roce 2007 přišel s dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG, za jejíhož autora je považován právě Wolfgang Schreiber.

Ten nyní podle informací německého týdeníku Der Spiegel jako autor převodovky DSG žaluje koncern Volkswagen. Schreiber sice převodovku vyvíjel v rámci svého zaměstnání, podle německých zákonů mu ale, coby autorovi patentních řešení, náleží adekvátní odměna nad rámec běžného platu.

Volkswagen svému bývalému vrcholnému pracovníkovi nabídnul 20 miliónů euro, což je více než půl miliardy korun, ten to ovšem odmítnul. Celý spor se nyní přesunul před mnichovský soud. Německá automobilka soudní spor potvrdila, dále jej ale nekomentovala. Podle některých zdrojů chce Schreiber vysoudit stovky miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám