Hlavní obsah

VW nemá dost, s elektroautem z Pikes Peak chce pokořit další rekord

Novinky, maž

Koncem června závodní elektrický vůz Volkswagen I.D. R Pikes Peak zbořil dosavadní nejlepší čas na slavném závodě Pikes Peak v americkém Coloradu. Německá automobilka ale nemá dost a chce další skalp - tentokrát v britském Goodwoodu.

Foto: Volkswagen 2x

Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Článek

Model I. D. R Pikes Peak (vůz se tak skutečně jmenuje) po své rekordní jízdě v Coloradu teprve před několika dny dorazil do německého Hannoveru, kde se auto prohlédne a pošle na britské ostrovy. Tam se tento víkend v Goodwoodu koná slavný Festivalu rychlosti. Letos jde již o 25. ročník a organizátoři očekávají 200 tisíc návštěvníků z celého světa. Mezi nimi bude i redaktor Novinek Marek Bednář, který o akci bude informovat přímo z místa.

Součástí Festivalu jsou i závody do vrchu - tentokráte podstatně kratší - 1,86 kilometru. Dodnes platný absolutní rekord drží bývalý jezdec Formule 1 Nick Heidfeld (D), který v roce 1999 projel trať o délce pouhých 1,86 kilometru za 41,6 sekundy s monopostem Formule 1 McLaren-Mercedes MP4/13.

„Při pomyšlení na grandiózní úspěch na Pikes Peaku mi stále ještě naskakuje husí kůže. Ale tento závod je historií. Hledíme vpřed a máme radost, že nyní můžeme představit I.D. R Pikes Peak také evropským fanouškům,” uvedl Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport.

Překoná Volkswagen dosavadní rekord? To budeme vědět už tuto sobotu.

I. D. R na Pikes Peak: Čekalo se, že stroj od VW zajede na Pikes Peak rekord mezi elektrickými automobily. Ten dosud držela Tesla – rekordní jízdu obstaral model SP90 D v roce 2016 s časem 11:48. Jenže automobilce z Wolfsburgu se podařilo zajet absolutní rekord, dosud držený famózním Sébastien Loebem. Jeho rekord z roku 2013, zajetý s 3,2litrovým twin-turbo Peugeotem 208, měl hodnotu 8 minut a 13,878 sekundy. Nový rekord má hodnotu 7 minut a 57,148 sekundy. Za 102 let, co se závody jezdí, nikdo nebyl rychlejší - výsledný čas se navíc podařilo srazit pod magických osm minut.

BEZ KOMENTÁŘE: Volkswagen I.D. R na Pikes Peak - rekordní jízdaVideo: Volkswagen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám