Hlavní obsah

VW chce letos prodat 135 tisíc pětkových Golfů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/WOLFSBURG

První Golf vyjel z továrny Volkswagenu v roce 1974 a od té doby se ho prodalo 22 miliónů kusů. Obyvatelé německého Wolfsburgu, kde se Golf narodil, se před nedávnem dočkali dočasné změny názvu svého města na "Golfsburg". Golf má za sebou další vývojový skok a automobilka si od něj hodně slibuje. Z výrobních linek již sjíždí první vozy pětkové řady.

Foto: Jiří Růzha

Rozsvěcení Vánočního stromu v Libochovicích - Vánoční inspirace

Článek

Volkswagen Golf se těšil největší oblibě v roce 1999. Tehdy se tohoto vozu prodalo na 700 000 kusů. Podle prohlášení automobilky by se mělo v roce 2004 prodat 600 000 automobilů VW Golf V. Ještě letos by mělo být vyrobeno 135 00 vozů. V současnosti má pětková řada Golfu silnou konkurenci ve vozech Opel Astra, jehož inovovanou verzi rüsselsheimská automobilka představí rovněž ve Frankfurtu, Renault Scénic, či dokonce v příbuzném Volkswagenu Touran.

První zájemci si mohou "pětku" koupit již na podzim. Čeští zákazníci se pak dočkají na jaře příštího roku.

:. PLAKÁT č.1 stáhněte si plakát 800x400

Pátá generace VW Golfu V má v sobě řadu technologických novinek. Tyto se výrazně projevily zejména po stránce elektromechanické a některé mají v této třídě i svou premiéru. Například, jako doplněk sedadel, je zabudovaná elektronicky ovládaná bederní opěrka se čtyřmi způsoby nastavení. Dalšími inovacemi jsou klimatizace Climatronic s recirkulací vzduchu, která se spouští automaticky při couvání, nebo ventilace, která se odpojí, jakmile se spustí ostřikování předního skla. Předností vozu je také elektromechanické řídící ústrojí.

:. PLAKÁT č.2 stáhněte si plakát 800x400

Vnější vzhled nového VW Golfu V se příliš neliší od svých předchůdců, přesto je ale charakterizován "sebejistou" mohutností, která mu dává novou dynamiku. Při zachování optimální váhy je automobil komfortnější, pevnější a odolnější vůči nárazu. Vůz bude v provedení třídveřovém a pětidveřovém .Vůbec poprvé v sériové výrobě se objevují dveře, které lze, díky standardním rozměrům, v případě poškození při nehodě, opravit poměrně nenákladně.

Pětka bude mít po uvedení na trh dva benzínové motory o výkonech 55 kW a 85 kW a také dva turbodieslové motory TDI s výkonem 77 kW a 103 kW. O něco později se objeví také motory FSI s přímým vstřikováním a to v provedení 1.4 FSI s výkonem 66 kW a 2.0 FSI s výkonem 110kW.

:. PLAKÁT č.3 stáhněte si plakát 800x400

Rozměry nejnovější generace legendárního vozu jsou oproti předchůdci, tedy čtvrté generaci, zvětšeny ve všech směrech. Šířka -1759 mm, výška - 1483 mm, délka - 4204 a objem zavazadlového prostoru je zvětšen o 20 litrů na 350 litrů. Rozšířením rozměrů vozu odstranila automobilka poslední mezeru, týkající se prostoru uvnitř auta.

Reklama

Související témata:

Související články

Golf páté generace se představuje

Nový Golf páté generace se na evropských trzích objeví na podzim, v ČR se první vozy dostanou zájemcům počátkem příštího roku. Vyplývá to z prvních informací,...

Výběr článků

Načítám