Hlavní obsah

VW a Bosch testují autonomní parkování a nabíjení elektromobilů, ušetří nervy i poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová technologie by měla zajistit bezpečné automatické zaparkování vozu, jeho připojení na nabíječku i následné odstavení na parkovací místo po dobití. Technologie nyní prochází testováním.

Foto: Bosch

Bosch a Volkswagen testují autonomní parkování a nabíjení elektromobilů.

Článek

Hledání volného parkovacího místa může být občas náročné, o hledání místa poblíž nabíječky elektromobilů nemluvě. Na řešení tohoto problému nyní spolupracuje firma Cariad, dceřiná společnost automobilky Volkswagen zaměřená na vývoj software a technologií, ve spolupráci s technologickým gigantem Bosch.

Společnosti pracují na novém systému, který by měl za řidiče zcela automaticky zaparkovat jeho vůz na rušných parkovištích, zajistí jeho připojení k nabíječce, po dobití baterie ho odpojit a následně zajistí jeho zaparkování na běžné místo. Řidič si tak ušetří práci, nervy a navíc i poplatky za možné blokování nabíječky.

Systém autonomního parkování přitom není ve světě úplnou novinkou, v Německu ho před pár lety představila automobilka Mercedes-Benz u modelů třídy S a EQS. Systém vyžaduje osazení parkoviště speciálními senzory, následně se ale postará o automatické zaparkování i přistavení vozu jen za pomoci aplikace v mobilním telefonu.

Novinkou je technologie nabíjecích robotů, kteří dokážou komunikovat s vozem, otevřou si nabíjecí port, zapojí konektor a zajistí požadované množství elektrické energie. Na této technologii pracuje řada společností, kromě společností Cariad a Bosch i automobilka Hyundai.

Jakmile se povede uvést technologii do provozu, výrazně usnadní provoz elektromobilů, neboť umožní nabíjet více vozů, aniž by museli jejich řidiči cokoliv řešit. Zatím se však technologie pouze testuje. Časový horizont uvedení do provozu zatím neznáme.

V současnosti je technologie testována na dvou místech v Německu. Cariad zkouší autonomní parkování ve svých garážích, Bosch pak testuje autonomní parkování a nabíjení ve svém centru v Ludwigsburgu. Technologii autonomního parkování a nabíjení navíc společnosti Bosch a Cariad prezentují na Veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.

Honda na CES představila dva nové elektrické koncepty a staronové logo

AutoMoto

Přechod k elektromobilům ohrožuje dodavatele v Česku a na Slovensku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám