Hlavní obsah

Volkswagen čelí dvěma žalobám kvůli požáru lodi, která převážela téměř 4000 aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár lodi Felicity Ace, který vypukl před dvěma lety a skončil jejím potopením, měla údajně způsobit baterie jednoho z vozů Porsche na palubě. Koncern Volkswagen kvůli tomu nyní čelí hned dvěma žalobám.

Foto: Reuters

Felicity Ace převážela asi čtyři tisíce aut značek Volkswagen, Porsche, Bentley či Lamborghini.

Článek

V únoru roku 2022 vypukl poblíž Azorských ostrovů požár přepravní lodi Felicity Ace, která převážela necelé 4000 automobilů, zejména značek spadajících do koncernu Volkswagen. Požár skončil potopením lodi, nicméně tím ostře sledovaná událost rozhodně neskončila. Má totiž právní dohru.

Agentura Bloomberg informovala, že výrobce automobilů čelí kvůli požáru a potopení lodi dokonce dvěma žalobám. Požár totiž údajně způsobila lithium-iontová baterie jednoho z převážených vozů Porsche. Nabízí se především elektromobil Taycan, na vině ale mohl být i některý z plug-in hybridních modelů.

První žaloba měla být podána u soudu ve Stuttgartu, kde sídlí značka Porsche, a za jejím podáním stojí společnost Mitsui OSK Lines, jež loď Felicity Ace provozuje, společnost Allianz, která loď pojistila, a další. Žaloba měla být podána již před rokem, nyní je ale jednání pozastaveno kvůli mediačním rozhovorům kolem druhé žaloby, která byla podána ve městě Braunschweig. Kdo žalobu podal, není dosud známo.

V Atlantiku hoří loď plná vozů Porsche, Volkswagen, Lamborghini a Bentley

Svět

Rozhovory mezi jednotlivými stranami sporu by měly proběhnout během tohoto měsíce, pokud by ale nedošlo k dohodě, bude první žaloba opět otevřena. Společnost Volkswagen v ní přitom čelí obvinění, že přepravci neposkytla informace o rizicích spojených s přepravou elektrifikovaných automobilů a vhodných opatřeních pro jejich bezpečnou přepravu.

Koncern Volkswagen už probíhající spory potvrdil, společnosti Mitsui OSK Lines a Allianz se k nim ale podle Bloomberg odmítly vyjádřit. Požár na lodi zničil stovky vozidel koncernu Volkswagen, včetně prémiových modelů. Škoda společnosti se tak měla vyšplhat na cca 155 milionů amerických dolarů, tedy přes 3,6 miliardy korun.

Většina majitelů přepravovaných vozidel koncernu VW se nakonec svých vozů dočkala, například Lamborghini kvůli tomu ale muselo obnovit výrobu některých limitovaných modelů. Na palubě se ale nacházely i vozy jiných značek, včetně různých youngtimerů, které jsou ztraceny. Všech 22 členů posádky lodi Felicity Ace tehdy včas evakuovali.

Lamborghini kvůli požáru lodi obnoví výrobu supersportu Aventador

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám