Hlavní obsah

Volkswagen a Bosch vytvoří společný podnik, bude pomáhat továrnám na baterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Volkswagen a společnost Robert Bosch vytvoří do konce roku společný podnik. Bude dodávat systémy na výrobu baterií a pomáhat výrobcům baterií při rozšiřování a údržbě jejich výrobních závodů. Společnost Volkswagen to uvedla ve středu ve svém sdělení, potvrdila tak dřívější zprávu časopisu Manager Magazine. Záměrem je podle VW učinit Evropu ve výrobě baterií soběstačnou.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3

Článek

„Evropa má jedinečnou šanci stát se v nadcházejících letech globálním výrobcem baterií,” řekl člen představenstva Volkswagenu Thomas Schmall, který je ve VW odpovědný za plány na baterie.

„Pracujeme na vybudování kompletního lokalizovaného evropského dodavatelského řetězce pro e-mobilitu ´made in Europe´,” dodal.

Evropský automobilový sektor je příliš závislý na Asii a dalších regionech, zní z Bosche

AutoMoto

Schmall v pondělí podepsal se šéfem výroby a technologie společnosti Bosch Rolfem Najorkem memorandum o porozumění v této záležitosti, uvedl předtím Manager Magazine. Společný podnik by měl dodávat do Evropy a možná i do dalších oblastí, přičemž výrobu rozjede ve druhé polovině roku, napsal list.

Volkswagen doplnil, že plánuje do konce desetiletí postavit v Evropě celkem šest takzvaných gigafactories, které budou vyrábět články, z nichž se skládají baterie. Má to být klíčový krok v jeho snaze překonat Teslu a stát se největším prodejcem elektromobilů na světě, uvedla agentura Reuters.

Test Volkswagenu ID.4 Pro: Skvělý rodinný elektromobil zklame jen detaily

Testy

První dva závody – jeden ve Švédsku a jeden v Německu – mají začít vyrábět v letech 2023 a 2025. Umístění a data zprovoznění pro zbývající čtyři zatím nebyly zveřejněny, ale uvažuje se mimo jiné o Španělsku a východní Evropě, píše Reuters.

Společný podnik Bosche a Volkswagenu by obsluhoval továrny na baterie po celé Evropě, uvádí se v prohlášení. Počet těchto továren roste pod tlakem Evropské unie, aby se stala méně závislou na dodávkách baterií z Asie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám