Hlavní obsah

Ventilace v Jaguarech a Land Roverech má chránit před koronavirem v autě

Společnost Jaguar Land Rover představila systém čištění vzduchu v kabině, který likviduje až 97 % virů a bakterií v interiéru auta, včetně Covid-19.

Ventilace v Jaguarech a Land Roverech má chránit před koronavirem v autěVideo: Jaguar Land Rover

 
Článek

Systém, který je v současné době ve své prototypové fázi, spojuje tradiční systémy vytápění, větrání a klimatizace se zařízením Panasonic Nanoe X, čističem, který používá chemikálie ve vodních kapičkách k neutralizaci virů.

Využívá vysokonapěťovou elektřinu k vytváření hydroxylových radikálů, chemických látek ve vzduchu obsažených v kapkách vody o nano velikosti. Tyto radikály deaktivují viry narušením jejich skořápek a genomů. Inhibují, tedy snižují aktivitu enzymu, a deodorují alergeny.

Rouška pro auta. Nový potah na kabinový filtr má lépe chránit posádku

AutoMoto

„Hydroxylové radikály jsou jedním z nejdůležitějších přírodních oxidantů v chemii a po tisíciletí pomáhají čistit naši atmosféru odstraňováním znečišťujících látek a dalších škodlivých látek. Vytvoření této technologie a našeho pokročilého výzkumu je prvním krokem k nasazení tohoto vědeckého fenoménu v kabinách vozidel budoucnosti,” uvedl výzkumný inženýr automobilky Alexander Owen.

Při laboratorních testech bylo prokázáno, že Nanoe X inhibuje covid-19 téměř o 100 %. Nedávný test výzkumné organizace Texcell zjistil, že Nanoe X během dvouhodinového testu inhiboval více než 99,995 % viru.

Jaguar bude vyrábět pouze elektromobily, a to zanedlouho

AutoMoto

Během zkoušek automobilky a virologické laboratoře Perfectus Biomed systém regulace klimatu vybavený touto technologií inhiboval viry a bakterie, včetně covid-19, až o 97 %.

V budoucnu má být vůz schopen takto „vydesinfikovat” interiér ještě předtím, než posádka nastoupí do vozu.

Jaguar Land Rover dosud nepotvrdil, kdy bude technologie uvedena na trh, ani jaké produkční modely systém obdrží jako první. V současné době jsou některé modely vybaveny stávající technologií čištění vzduchu Nanoe od Panasonicu, nejnovější systém je však desetkrát účinnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám