Hlavní obsah

Velký zátah na silnicích: třetina kontrolovaných řidičů překročila rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční bezpečnostní akce dopravní policie Speed Marathon odhalila 2281 přestupků u 5300 kontrolovaných řidičů. Nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení povolené rychlosti.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Policisté při bezpečnostní akci, při které se v pátek 14. srpna zaměřili na dodržování rychlosti na silnicích v Česku, zjistili při kontrole 5300 aut celkem 2281 dopravních přestupků. Policie zveřejnila neúplné výsledky na svém webu.

Dovolenou rychlost jízdy nedodrželo 1740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných. Jak vysoká byla překročení, ovšem policie neuvedla. V několika případech také policisté zjistili, že lidé za jízdy nemají zapnutý bezpečnostní pás, technický stav aut nevyhovuje požadavkům nebo že auta nemají dálniční známku. O stanovištích a celé akci byli řidiči předem informováni.

Na pražském okruhu budou měřit další radary, prý kvůli hluku

AutoMoto

„V tuto chvíli stále probíhá vyhodnocování celé akce a na základě provedených analýz v různých lokalitách se policisté i v budoucnu na nejvíce problematická místa opět zaměří,” uvedla policie.

Přes 600 policistů v pátek kontrolovalo dodržování maximální dovolené rychlosti jízdy zhruba na 900 místech v Česku. Lokality vybrali nejen policisté, ale také veřejnost. Mezi policejní kritéria výběru míst patřila mimo jiné bezpečnostní situace v lokalitě, množství nehod či frekvence provozu.

Zveřejněné výsledky Speed Marathonu 2020
PřestupekPočet zjištění
Porušení stanovených rychlostních limitů1740
Nepoužití bezpečnostních pásů91
Nevyhovující technický stav vozidel62
Požití návykových látek40
Vozidla bez dálničních známek27

Do bezpečnostní akce nazvané Speed marathon se policejní hlídky zapojily pátým rokem. Loni při ní zkontrolovaly 7500 aut a zjistily 3200 přestupků. Dvě třetiny přestupků se týkaly překročení povolené rychlosti.

Němec ukázal na radar prostředníček, dostal 75násobek pokuty a zákaz řízení

AutoMoto

Policie uvádí rychlost jako jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod. Nejde přitom jen o rychlost vyšší než dovolenou, tj. nad 50, resp. 90 či 130 km/h, nýbrž o rychlost nepřiměřenou, tj. vyšší, než je v daném místě vhodné kvůli schopnostem řidiče, stavu vozovky a vlastnostem vozidla či nákladu.

Překročení nejvyšší dovolené rychlosti dle policejních statistik nepatřilo mezi deset nejčetnějších ani deset nejtragičtějších příčin nehod na českých silnicích za posledních deset let.

Mezi nejčetnějšími nebo nejtragičtějšími příčinami nehod je od roku 2009 vždy nepozornost a nějaká forma jízdy nepřiměřenou rychlostí. Nepřiměřená rychlost se však z principu věci nedá změřit radarem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám