Hlavní obsah

Nohu z plynu. Policie bude v pátek po celé republice měřit rychlost aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zhruba 900 místech po celé republice můžeme po celý pátek 14. srpna čekat policisty s radarem. Akce s názvem Speed Marathon se týká všech komunikací od silnic třetí třídy po dálnice, včetně městských ulic.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Na zhruba 900 místech v Česku bude policie v pátek kontrolovat, zda řidiči dodržují maximální povolenou rychlost. Lokality vybrali nejen policisté, ale také veřejnost. Policie o tom ve čtvrtek informovala na svém webu, kde zveřejnila také seznam míst, na nichž bude operovat.

Přistupovat k akci Speed Marathon stylem „Když nepřekračuji rychlost, nemám se čeho bát” je ovšem krátkozraké, neboť nejen rychlost bude policie hlídat. Loni bylo zkontrolováno na 7500 aut a bylo zjištěno na 3200 přestupků, ovšem jen dvě třetiny z toho se týkaly překročení nejvyšší dovolené rychlosti.

Na pražském okruhu budou měřit další radary, prý kvůli hluku

AutoMoto

Policie uvádí rychlost jako jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod, ovšem to je pravda jen částečně. Nejedná se o rychlost vyšší než dovolenou, tj. nad 50, resp. 90 či 130 km/h, nýbrž o rychlost nepřiměřenou, tj. vyšší, než je v daném místě vhodné kvůli schopnostem řidiče, stavu vozovky a vlastnostem vozidla či nákladu.

Překročení nejvyšší dovolené rychlosti dle policejních statistik nepatřilo mezi deset nejčetnějších ani deset nejtragičtějších příčin nehod na českých silnicích za posledních deset let.

Němec ukázal na radar prostředníček, dostal 75násobek pokuty a zákaz řízení

AutoMoto

Mezi nejčetnějšími nebo nejtragičtějšími příčinami nehod je od roku 2009 vždy nepozornost a nějaká forma jízdy nepřiměřenou rychlostí. Jenže nepřiměřená rychlost se z principu věci nedá změřit radarem, zatímco překročení nejvyšší dovolené rychlosti ano a je to snadným „výdělkem”.

Místa, která lidé považovali za riziková a kde by měli podle nich policisté měřit rychlost, mohli navrhovat sami na webu akce. Policie pak některá z nich vybrala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám