Hlavní obsah

Velký test dětských autosedaček. Někdy není třeba si příliš připlácet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý autoklub ADAC podrobil testu široké množství dětských autosedaček, do nichž můžete umístit ratolest až do 12 let věku. Žádná nepropadla a hodnocení „dostatečný” získal jen jeden model. Většina byla „velmi dobrá” nebo „dobrá”.

Foto: ADAC

Správná instalace dětské sedačky je důležitá.

Článek

Bezpečnost dospělých a dospívajících v autě se zkouší pomocí nárazových testů dle různých norem. Máte-li ale malé dítě, jistě ho vozíte v autosedačce - a na jejich bezpečnost se v květnu zaměřil německý autoklub ADAC.

Otestoval celkem 26 modelů sedaček v cenách od nízkých jednotek do desítek tisíc korun a v kategoriích pro děti různého věku, výšky či hmotnosti. Zahrnul dokonce i dvě skládací sedačky, vhodné pro ty, co využívají sdílené automobily, anebo létají na dovolenou letadlem a tam si chtějí půjčit auto.

Foto: ADAC

ADAC testoval celkem 26 modelů sedaček. Většina se dá koupit i v Česku.

Většina sedaček získala hodnocení „dobrý” a jedna dokonce nejlepší známku „velmi dobrý”, což ukazuje na fakt, že téměř není možné sáhnout vedle. A onen jediný model, který dostal pomyslnou čtyřku, tedy „dostatečnou”, se v České republice neprodává.

Hodnocení dětských autosedaček do 1 roku dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
Maxi-Cosi Coral + základna 3WayFix11 074Ano1,6/Dobrý
Joie i-Snug + i-Base Advance5498Ano1,7/Dobrý
Maxi-Cosi Coral6399Ne1,9/Dobrý
Joie i-Snug2499Ne2,0/Dobrý

Autosedačky pro nejmenší děti byly testovány dvě, vždy se základnou, do níž se „vajíčko” zacvakne, i bez ní. Pro lepší bezpečnost je samozřejmě vhodné základnu pořídit, ale ne do všech aut se vejde, a rozdíl není zas tak velký.

Bez základny získaly obě značky trochu horší hodnocení (čím nižší číslo, tím lepší, jako ve škole), ale pořád spadají do kategorie „dobrý”.

Hodnocení dětských autosedaček do 1,5 roku dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
Silver Cross Dream + základna Dream i-Sizev ČR nedostupnéAno1,5/Velmi dobrý
Nuna Pipa Next + základna Pipa Next9698Ano1,6/Dobrý
Silver Cross Dreamv ČR nedostupnéNe2,0/Dobrý
Nuna Pipa Next5499Ne2,0/Dobrý

Mezi autosedačkami do zhruba 1,5 roku věku dítěte je i vítěz testu Silver Cross Dream. Podle ADACu jsou nevýhodami jen hmotnost a rozměry, ale jinak je sedačka snadná na obsluhu, polstrování je výborné a poskytuje velmi dobrou ochranu při čelním i bočním nárazu. Bohužel, v Česku tento model neseženete, alespoň dle aktuální nabídky internetových obchodů.

Foto: ADAC

Autosedačka Silver Cross Dream

Web firmy Silver Cross nabízí předobjednání této sedačky s tím, že dostupná bude od 29. června; je tedy možné, že se v českých e-shopech objeví v létě. Cena k předobjednání je 195 liber (5833 korun) bez základny a 375 liber (11 218 korun) se základnou.

Hodnocení dětských autosedaček do 4 let dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
BeSafe iZi Twist B15 999Ano2,4/Dobrý
Britax Römer Dualfix 2 R7790Ano2,4/Dobrý
Joie i-Venture3999Ano2,4/Dobrý
Hodnocení dětských autosedaček od 1 roku do 4 let dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
BeSafe iZi Twist13 999Ano2,3/Dobrý
Inglesina Darwin Toddler + základna Darwin i-Size10 990Ano2,7/Uspokojivý

Autosedačky pro větší děti ADAC rozdělil do dvou skupin podle toho, jestli do ní můžete dát novorozeně, nebo nikoliv. Většina z nich dostala hodnocení „dobrý”; třebaže nemají základnu, úchyty Isofix jsou standardizované.

Hodnocení dětské autosedačky do 7 let dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
Maxi-Cosi Beryl10 495Ano3,4/Uspokojivý

Kategorie do 7 let dítěte je na obsah poněkud chudá, ovšem sedačka v ní je zajímavá tím, že pojme dítě od novorozeněte do 7 let věku; přesněji do 13 kg při otočení proti směru jízdy a do 25 kg při otočení po směru. Její hodnocení v tvrdé konkurenci příliš nevábí, ovšem výhodou může být základna v ceně.

Hodnocení dětských autosedaček od 1 roku do 12 let dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
CBX Xelov ČR nedostupnéAno2,4/Dobrý
Cybex Pallas B-Fix2630Ano2,4/Dobrý
Kinderkraft Oneto 33469Ano2,8/Uspokojivý
Osann Flux Isofix2999Ano2,8/Uspokojivý
Osann Flux Plusv ČR nedostupnéNe3,7/Dostatečný

V kategorii s nejširším věkovým rozpětím (hmotnost dítěte se uvádí od 9 do 36 kg) nacházíme nejhorší sedačku Osann Flux Plus, která se ale v Česku aktuálně neprodává. Podle ADACu není v autě příliš stabilní, instalace není zrovna snadná, ale polstrování je měkké.

Foto: ADAC

Autosedačka Osann Flux Plus

Nutno nicméně podotknout, že sedačka je „jen” nejhorší v tvrdé konkurenci testovaných modelů, nikoliv naprostý propadák. Hodnocení „dostatečný” autoklub dává při známce 3,5 až 4,5 a pak je ještě pomyslná pětka, tedy „nedostatečný”. I takové sedačky se v minulosti v testech objevily.

Hodnocení dětských autosedaček od 4 do 12 let dítěte
Cena od (Kč)Upevnění IsofixHodnocení
Cybex Solution Z i-Fix5388Ano1,9/Dobrý
CBX Yariv ČR nedostupnéAno2,1/Dobrý
Cybex Solution B-Fix2190Ano2,1/Dobrý
Maxi-Cosi Kore5499Ano2,1/Dobrý
Maxi-Cosi Kore Pro6217Ano2,1/Dobrý
Chicco Fold & Go i-Size5090Ano2,7/Uspokojivý
Mifold Hifold Fit and Fold Boosterv ČR nedostupnéNe3,0/Uspokojivý

Poslední kategorie sedaček pro největší děti obsahuje i dříve zmíněné dvě skládací možnosti, a to od firem Chicco a Mifold. Ta první, kterou v Česku běžně koupíte, má výhodu v nízké hmotnosti, snadné instalaci a nízkém riziku pro dítě při bočním nárazu. Ta druhá je ještě lehčí, ale nese s sebou rizika při nárazu větší a čalounění je příliš tenké.

Foto: ADAC

Skládací autosedačka může být zajímavou volbou, když třeba letíte s dětmi na dovolenou a chcete si tam půjčit auto.

Obecně je při nákupu dětské sedačky nutno zvážit nejen hodnocení v normovaném testu a cenu, ale také, jak a zda vůbec se vejde do auta a jak se v ní sedí dítěti. Některé sedačky mají zábranu, příp. se stolečkem, kterou má dítě před sebou; ne každému potomkovi něco takového vyhovuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám