Hlavní obsah

Velké displeje z aut brzy zmizí, předpovídá šéf BMW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka BMW po představení konceptu i Vision Dee, který nemá klasický centrální displej, ústy svého šéfa Olivera Zipseho vyjádřila nelibost ke zvětšování obrazovek v autech. Řidiče rozptylují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Displeje v BMW 330e Touring (ilustrační foto)

Článek

Třebaže to dnes vypadá, jako by se automobilky předháněly s velikostí displejů ve svých autech, podle předsedy představenstva automobilky BMW Olivera Zipseho to bude brzy minulostí. Ten je přesvědčen, že velké displeje na středové konzoli zmizí během 10 let.

Sdělil to médiím na tiskové konferenci na veletrhu CES v Las Vegas. Tam automobilka představila koncept i Vision Dee, který místo velkého displeje uprostřed palubní desky nabízí jen dotykové ovládání a velký head-up displej.

Foto: BMW

Koncept BMW i Vision Dee má na palubní desce jen ovládací prvky, informace jsou promítány na dolní část čelního skla.

Zipse vidí dnešní středové displeje jako velké rozptýlení řidiče a myslí si, že i předpisy postupně donutí výrobce změnit interiéry svých aut a zbavit se displejů.

Nutno uznat, že některé automobilky to skutečně s tím, co musí řidič ovládat skrz displej, přehánějí. Příkladem může být Tesla, která do displeje přesunula ovládání rychlosti cyklovače stěračů, nebo i samotné BMW. Např. v modelu iX3 je nutné nastavovat míru rekuperace po uvolnění plynového pedálu právě v displeji místo běžnějších, praktičtějších a bezpečnějších pádel pod volantem.

„Pokud se musíte podívat dolů, abyste mohli ovládat své auto, myslíme si, že je to chyba,“ zní prohlášení automobilky BMW. Není navíc první, které se displeje dvakrát nelíbí. Loni v létě vyjádřil svou nespokojenost s velkými displeji také šéfdesignér automobilky DS Thierry Métroz.

Řidič za jízdy nesmí ovládat dotykový displej, rozhodl soud v Německu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám