Hlavní obsah

V Belgii testují zelené majáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kanadě a USA zelená výstražná světla slouží dobrovolným hasičům už několik let, řada jiných států je však používá i na „ostrých“ vozidlech profesionálních složek záchranného systému.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Modrá a červená výstražná světla jsou na silnicích relativně běžná i na autech, která jinak nemají žádné označení, že by patřila záchranářům či třeba policii. V Belgii nicméně zkouší ještě jednu barvu pro jinak neoznačená vozidla – zelenou.

Tento nápad pochází ze Severní Ameriky a označuje jedinou věc – soukromý vůz dobrovolného hasiče, který zelené majáky používá na cestě do zbrojnice, aby vyrazil k zásahu. Cestou do zbrojnice totiž nemá právo přednostní jízdy, a tedy nárok na modrý či červený maják.

Díky zelenému však ostatní řidiči ví, že to spěchající auto má skutečný důvod spěchat a že mají uhnout. Ne všem to však je jasné. „Působí to trochu zmatky. Myslím, že řada lidí je u nás nově, takže neviděli, jak vypadá venkovský hasič, když jede k zásahu,“ cituje starší článek webu CTV News Matta Pletze, dobrovolného hasiče ontarijského Kitcheneru.

Jako v Dubaji. Česká policie si pořídila služební ferrari

Domácí

V Belgii začalo používání zeleného výstražného světla jako pilotní projekt letos v dubnu, jak informuje zpravodajský web Netherlands.Postsen.com. Pilotní projekt bude trvat osm měsíců v Lucemburku, Valonském Brabantu, Kempenu v provincii Antverpy a ve Východních Flandrech. Bude se při něm vyhodnocovat, jak velký vliv mají majáky na dojezdovou dobu dobrovolných hasičů.

Zelená výstražná světla však nejsou ve světě až tak neobvyklá, a to i pro označené vozy profesionálních složek záchranného systému. V Argentině a Jižní Koreji je používají sanitky, v australském státě Queensland např. hasiči národních parků spolu s oranžovou barvou, v Chile je zase vozí v kombinaci s červenou a bílou carabineros, militarizovaná policejní složka, a v Indonésii městská policie.

Na řadě míst Evropy může používat zelenou barvu vůz velitele zásahu, v Británii může být zeleným světlem označen vůz lékaře. Ve Spojených státech používají zelené majáky vozidla, která slouží k ochraně klíčových prvků infrastruktury či průmyslu. A v některých tamních státech je mohou používat i dobrovolní hasiči na svých soukromých vozech, jedou-li k zásahu, stejně jako v Kanadě.

Konečně, v Japonsku, na Tchaj-wanu, v Thajsku a Číně zelené majáky znamenají nadměrné vozidlo a jeho doprovod, v Turecku zase vozy pohřební služby. A zelenou je možné vidět také na safety caru při závodech formule 1 – indikuje, že jezdci smí safety car předjíždět, ale jen proto, aby se zařadili na konec kolony podle své aktuální pozice.

Jak rozpoznat nová policejní BMW? Je to obtížnější než u superbů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám