Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil vydání ukradeného automobilu pojišťovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Až Ústavní soud dnes zrušil vydání ukradeného automobilu pojišťovně. Zrušení rozhodnutí se domáhal Miloslav Kubeška, který vůz Wolkswagen Passat koupil, aniž tušil, že je kradený. Při pochybnostech o právech těch, kteří je uplatňují, je třeba požadovanou věc dát do úschovny a ne vydat jedné ze stran, upozornila ústavní soudkyně Eva Zarembová.

Foto: Josef Zajíc

Jarolav Polášek a Roman Konečný před slavnostním předáním ocenění.

Článek

 Kubešku Obvodní státního zastupitelství pro Prahu 3 a policejní obvodní úřad vyšetřování vyzvali, aby své koupené auto vydal kvůli vyšetřování. Ten tak učinil a už ho nikdy neviděl, protože policie zjistila, že bylo ukradeno rakouským turistům. České úřady auto předali pojišťovně Wüstenrot, která okradeným Rakušanům předtím vyplatila za auto odškodné.

Kubeška se bránil, že auto koupil na základě platné kupní smlouvy. V takovém případě má přednost obchodní zákoník, podle kterého věc nabývá kupec, i když prodávající není vlastníkem, uvedla Zarembová. Výjimkou by bylo, kdyby kupec věděl, že prodávající nebyl vlastníkem auta, což však nikdo neprokázal, dodala.

Pražský úřad vyšetřování pochybil, když auto vydal pojišťovně a porušil tak Listinu základních práv a svobod, zdůraznila Zarembová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám