Hlavní obsah

Údajný syn autora slavného deloreanu staví „nástupce” z komické britské tříkolky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Ty DeLorean, tvrdí o sobě, že je synem Johna DeLoreana a v dílně v Anglii staví „auta” s označením DMC 21 z Reliantů Robin. Nyní ho čeká soud kvůli porušení ochranné známky.

Foto: DeLorean

DeLorean DMC-12

Článek

Slavný DeLorean DMC-12 asi připomínat nemusíme – díky filmové trilogii Návrat do budoucnosti je tohle auto vážně slavné a má obrovský dav fanoušků. Takže není ani s podivem, že na výrobu tohoto vozu chce někdo navázat či ji nějak napodobit.

Tentokrát se ovšem onen člověk jmenuje Ty DeLorean a prohlašuje o sobě, že je nemanželským synem Johna Zacharyho DeLoreana, který v roce 1975 založil firmu DeLorean Motor Company, zkráceně DMC, a zkraje 80. let krátce vyráběl ono slavné auto.

To ale není všechno, ani zdaleka. Ty DeLorean si jako základ pro znovuzrozené deloreany – nazval je DMC 21 – zvolil Reliant Robin, britskou tříkolku, ze které si např. Top Gear dělal legraci celé roky, kdy jeho hlavními postavami bylo trio Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. A utahoval si z něj mimo jiné také sitcom Mr. Bean.

V Česku je na prodej červený DeLorean. Jeho příběh je neobyčejný

AutoMoto

Ty DeLorean vyrábí svá auta nedaleko města Newquay v anglickém Cornwallu a investoval už do nich docela hodně energie. „Prozatím to je dvouletý projekt – měli jsme čtyři různé panty, než jsme vypilovali dveře,” říká webu Cornwall Live, který zprávu přináší. Ony dveře jsou totiž výklopné nahoru stejně jako u původního DMC-12.

Auta nabízí v předobjednávkách za 20 tisíc liber za kus (599 tisíc korun) s tím, že určité procento z ceny daruje Nadaci Michaela J Foxe pro Parkinsonovu chorobu. Fox touto chorobou trpí a ztvárnil hlavní roli v trilogii Návrat do budoucnosti.

„Máme aktuálně pět kusů v různých stadiích výroby. Zájem je z celého světa,” pokračuje DeLorean. A nešetří ambicemi: „Věříme, že kdyby tohle auto přišlo na trh v roce 1981, zachránilo by automobilku DeLorean, takže jsme ho museli postavit. Věříme, že by se tehdy prodávalo po milionech a že se bude po milionech prodávat i dnes.”

Ovšem tenhle plán má drobný zádrhel – ochranná známka na auta značky DeLorean a označení DMC je pořád „živá”. Když tedy Ty DeLorean svou kreaci prezentoval na jedné z britských výstav aut, doručili mu předžalobní výzvu texaské společnosti DeLorean Motor Company. V ní stojí, že i kdyby byl Ty DeLorean skutečně synem Johna, nemá právo používat cizí ochranné známky bez souhlasu majitele.

Prodávání po milionech stojí v cestě ještě jedna překážka, a to fakt, že se dle DeLoreanových slov zaměstnanci jeho manufaktury „rozprchli” – doslova –, jakmile vyvstala hrozba soudu.

Ty DeLorean zatím nepředložil důkazy o tom, že je skutečně Johnův syn, i když to o sobě tvrdí už dlouho. „Ve stručnosti, když byl John DeLorean v Severním Irsku, potkal krátce mou matku a tehdy jsem byl počat. Matka se rozhodla, že to nikdo nemusí vědět,” vysvětluje svůj údajný původ. „Mám v plánu dokázat to při soudu nebo později,” dodává.

Jak pře dopadne, nebudeme předjímat stejně jako výsledek oné ambice prodávat miliony kusů. Automobilový svět by skutečný znovuzrozený delorean pravděpodobně ocenil, ovšem dost těžko v případě, pokud by to měl být jen upravený Reliant Robin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám