Hlavní obsah

U Hřenska pomáhá i 40 let stará stříkačka Tatra

Stovky hasičů z celé republiky bojují s rozsáhlým požárem lesa v Českém Švýcarsku. Kromě nejmodernější techniky se zásahu účastní i veterány, jako cisternová stříkačka Tatra.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dobrovolný hasič Pavel Vaňourek (vlevo) se svým týmem u cisternové tatry

Článek

Po náročném nočním zásahu čerpali síly do dalšího boje s ničivým živlem na svém seřadišti u Mezní Louky. Tady se rozděluje voda, pohonné hmoty i proviant pro viditelně unavené hasiče, kteří posedávají či polehávají u techniky.

Zásoby vody a jídla mají hasiči dostatek, žádné speciální přání nemají. Moc by je ale prý potěšilo, kdyby už dostali požár pod kontrolu.

Do Česka dorazil vydatný déšť, České Švýcarsko ale dostalo jen pár milimetrů

Domácí

„Jsme unavení, ale odhodlaní ten požár uhasit,“ řekl Právu mladý hasič Pavel. Při zásahu jim pomáhá nejmodernější technika, ale i starší stroje, třeba zhruba čtyři desetiletí stará cisternová stříkačka značky Tatra, která na místo zásahu dovezla dobrovolníky z Krásného Dvora na Lounsku.

„Intenzivně auto udržujeme, aby bylo funkční. Na své stáří je do terénu jedno z těch lepších,“ řekl včera novinářům dobrovolný hasič Pavel Vaňourek. Do národního parku hasiči s autem i další technikou přijeli ve čtvrtek.

„V noci už jsme vozili vodu a hasili v oblasti Hlubokého dolu,“ upřesnil úkol svého týmu. Naopak mezi nejmodernější techniku patří upravená cisternová stříkačka s označením Triton.

O víkendu zaútočíme, ohlásil šéf hasičů plány s požárem

Domácí

„Je určena především pro zásahy v nebezpečných situacích, kdy hrozí výbuch nebo větší požár,“ řekl včera Miloslav Karlíček ze záchranného útvaru hasičského záchranného sboru v Hlučíně v Moravskoslezském kraji.

Takové stroje jsou podle něj v České republice pouze tři, další mají hasiči ještě v Jihlavě a ve Zbirohu na Rokycansku. Vozidlo pojme 2000 litrů vody, především však stroj chrání životy hasičů při nejnebezpečnějších operacích.

„Je hermeticky uzavřené a je tam vnitřní ventilace. Je konstruované tak, aby vydrželo výbuch nebezpečné látky,“ doplnil hasič. Některé další jednotky dobrovolníků se ještě k zásahu nedostaly, přijely totiž v pátek ráno, stejně jako strojník a pět dobrovolníků z Blatna u Chomutova.

„Budeme tady, dokud bude potřeba,“ řekl velitel dobrovolných hasičů Pavel Slášek s tím, že když se dozvěděl o požáru, neváhal a vyrazil. „Přijeli jsme z vlastní iniciativy. Je to hrozné, chtěli jsme pomoct. Je to sice malá pomoc, ale třeba účinná,“ řekl Slášek. Jeho sbor vyjíždí zhruba ke 20 zásahům ročně, u tak velkého ještě nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám