Hlavní obsah

Toyota v pololetí zvýšila prodej aut, je před Volkswagenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší japonská automobilka Toyota Motor v prvním pololetí zvýšila meziročně prodej aut o 5,1 procenta na 4,9 milionu. Firma těžila z lepších dodávek polovodičů a zvláště ze silnější poptávky na japonském trhu. Podnik to uvedl na svém webu. Toyota je co do počtu prodaných aut největší automobilkou na světě, je i před německou automobilovou skupinou Volkswagen.

Foto: Toyota

Toyota Yaris (ilustrační foto)

Článek

Prodej automobilů Toyota v Japonsku meziročně vzrostl o 33 procent na 878 215 kusů. Prodej ve Spojených státech se naopak o 0,7 procenta snížil a nepatrně přesáhl jeden milion vozů, prodej v Asii klesl o půl procenta přibližně na 1,5 milionu kusů.

V samotném červnu vzrostl celosvětový prodej o deset procent na 898 947 vozidel. Podnik těžil z rostoucí poptávky, včetně poptávky po elektrifikovaných vozidlech, jako jsou hybridy, na klíčových trzích v USA a v v Evropě.

Prodej v Číně zaznamenal v červnu první měsíční pokles za tři měsíce, meziročně se snížil o 12,8 procenta na 174 548 vozů. Za leden až červen prodej v Číně klesl o 2,8 procenta. S poklesem poptávky na tomto největším automobilovém trhu světa se potýkají i velké německé automobilky.

Celá skupina Toyota, což je se započtením výrobce minivozů Daihatsu a výrobce nákladních vozidel Hino Motors, prodala v pololetí 5,42 milionu vozů. Na druhém místě je skupina Volkswagen, která prodala zhruba o milion aut méně. Toyota za pololetí předstihla Volkswagen a další konkurenty už čtvrtý rok po sobě, uvedla agentura Kjódó.

Toyota představila crossover C-HR nové generace

AutoMoto

Toyota Yaris prošla lehkou modernizací, má silnější hybridní pohon

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám