Hlavní obsah

Toyota Land Cruiser přijíždí v nové generaci, hraje na retro notu

Novinky, Adam Rajmont

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší z Land Cruiserů prodávaný rovněž v Evropě se dočkal nové generace. Off-road se svým tvary vrací do minulosti, zůstává věrný poctivé technice na rámu.

Foto: Toyota

Toyota Land Cruiser

Článek

Po téměř 14 letech na trhu ve své současné podobě byla Toyota Land Cruiser přepracována. Model navržený se zřejmým vlivem dřívějších Land Cruiserů se opět zaměřuje na praktičnost, odolnost a spolehlivost.

Nový vůz páté generace s kódovým označením J250 se přesouvá ze staré platformy J150 na novou globální architekturu Toyoty, čímž následuje větší J300 Land Cruiser, který se v Evropě prodává jen neoficiálními kanály.

Nová struktura karoserie na rámu má zajistit lepší jízdní vlastnosti na silnici, uvádí Toyota. Šasi je údajně o 50 % tužší než u předchůdce a celá sestava karoserie na rámu je o 30 % tužší. Spolu s vylepšeným odpružení to znamená, že Land Cruiser má být pohodlnější ve všech jízdních situacích.

Novinkou je elektrický posilovač řízení, který má zajistit hladší a přímější řízení i snazší manévrovatelnost. Premiéru slaví také odpojovací stabilizátory na přední nápravě.

Novinka měří 4920 mm na délku, 1870 mm na výšku a s rozvorem 2850 mm je o něco větší než jeho předchůdce. Prostornější kabina je z hlediska designu a techniky úplně jiná.

Stále existuje spousta robustních fyzických ovládacích prvků a je zde jasný důraz na užitečnost, ale celoplošná prosklená střecha, vícezónová klimatizace, kožené čalounění a informační a zábavní systém nové generace naznačují snahu o další zcivilnění off-roadu.

V Evropě je pod kapotou 2,8litrový čtyřválcový vznětový čtyřválec, přenesený z odcházející generace a sdílený s pick-upem Hilux. Pohání obě nápravy prostřednictvím nové osmistupňové automatické převodovky.

Ještě větší důraz na retro klade limitovaná edice, která bude pro Evropu k dispozici jen v přibližně 3000 kusech. Má například klasické kulaté světlomety nebo dvě varianty specifického dvoubarevného lakování karoserie: v odstínu hnědá Sand a modrá Smoky.

Předprodej nového Land Cruiseru pro evropské zákazníky zahájí Toyota v říjnu za dosud neupřesněnou cenu, první vozy by měly k zákazníkům dorazit v první polovině roku 2024.

Test Toyoty Land Cruiser 300: Luxus, který obstojí všude

Testy

Test Toyoty Land Cruiser: Skutečný všeuměl

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám