Hlavní obsah

Toyota chce díky novému asistentu zabránit záměnám brzdy za plynový pedál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Splést si brzdu s plynem by nemělo být častou chybou řidiče, ovšem občas se to přesto stává. Japonská vláda proto požádala několik automobilek, aby navrhly řešení, které by mělo následky takových chyb zmírnit. Toyota navrhla elektronického hlídače, který někdy prostě odmítne přidat plyn.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo brzda, vpravo plyn. Splést si to je těžké, přesto se to stává. (Ilustrační foto)

Článek

Občas se o tom člověk doslechne - někdo šlápl na plyn místo brzdy a havaroval. Podle Toyoty se tomu dá zabránit pomocí elektroniky. Její návrh řešení onoho úkolu od vlády tkví v elektronickém hlídači, omezujícím zrychlování auta.

To by samo o sobě nebylo nic nového, řada automobilek už dnes nabízí systém, který nedovolí vozu prudce zrychlit, příp. se rozjet, když se před ním něco nachází. Třeba dům nebo sloupek. Toyota k tomu přidává detekci chodců a cyklistů, ale nejen to - podle webu The Japan News vůz má řidiči odepřít zrychlení, když na plyn dupne i ve chvíli, kdy před autem nic nebude.

To zdvihá obočí - jsou přeci situace, kdy je třeba razantně zrychlit, třeba při najíždění z vedlejší silnice. Když v takové chvíli auto nebude chtít zrychlovat, nezdá se to bezpečné.

Foto: LL, Novinky

Toyota Prius PHEV v našem testu

Toyota zatím neupřesnila, jakým způsobem bude systém odlišovat, jestli si řidič spletl brzdu s plynem, nebo jestli chce jen prudce zrychlit. Uvedla ale, že do konce roku začne systém nasazovat do svých aut.

Začne s modelem Prius, který je údajně populární u starších lidí, a nabídne ho i ke zpětné instalaci do starších aut - to za cenu zhruba 50 tisíc jenů, tedy necelých 11 tisíc korun. Ovšem, zatím nemáme zprávy, jestli se tato novinka dostane i mimo Japonsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám