Hlavní obsah

Tesla omezuje plány na výrobu baterií v Německu, upřednostňuje pobídky v USA

Společnost Tesla omezuje plány na výrobu baterií v Německu a místo toho se zaměří na jejich výrobu ve Spojených státech, kde jsou výhodnější daňové pobídky. Uvedlo to ministerstvo hospodářství spolkové republiky Braniborsko, ve které se továrna Tesly nachází.

Foto: Tesla

Otevření gigafactory Tesly v Německu, 22. března 2022

Článek

Tesla původně plánovala, že v německém závodě ve městě Grünheide bude vyrábět celé akumulátory. Kapacita měla činit přes 50 gigawatthodin ročně. Ale vzhledem k tomu, že USA nabízejí výrobcům elektromobilů, kteří používají ve svých vozech baterie vyrobené v USA, daňové úlevy a spotřebitelské slevy, firma změnila plány.

Podle braniborského ministerstva Tesla ve zdejším závodě zahájila výrobu bateriových systémů a připravuje výrobu komponentů bateriových článků. V dalším rozvoji výroby však upřednostnila Spojené státy, protože díky daňovým pobídkám jsou tam podmínky pro podnikání příznivější.

Tesla na žádost o komentář nereagovala. V roce 2020 šéf Tesly Elon Musk uvedl, že berlínská gigafactory bude největší továrnou na baterie na světě.

Další dva případy „splašených“ vozů Tesla v Číně skončily vážnými nehodami

AutoMoto

Tesla měla problémy se zvýšením výroby nových bateriových článků 4680 ve svých továrnách v Kalifornii a Texasu. Odborníci to přičítali novým, nevyzkoušeným technikám firmy.

Koncem ledna Tesla oznámila, že investuje více než 3,6 miliardy USD (80,2 miliardy Kč) do rozšíření svého komplexu v Nevadě o dva nové závody, jeden bude vyrábět elektrický nákladní vůz Semi a druhý baterie 4680, napsala agentura Reuters.

Hlavním konkurentem Tesly bude podle Muska některá z čínských automobilek

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám