Hlavní obsah

Tento Aston Martin Vantage patříval Eltonu Johnovi. Nyní může být váš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakt, že je tento Aston jedním z 239 vyrobených kusů, mu zajišťuje zájem sběratelů. Tenhle je navíc v dokonalém stavu a pro nízký kilometrový proběh prý stále voní novotou. A pak je tu taková drobnost, že si ho jako nový koupil Sir Elton John.

Foto: Silverstone Auctions

Není to nové auto, jen tak vypadá. Má za sebou 21 let provozu, byť mimo garáž vykouklo jen občas.

Článek

Buďme konkrétní. Na prodej bude Aston Martin V8 Vantage z roku 1997, který byl jako nový doručen Siru Eltonu Johnovi v květnu zmíněného roku. Letos jednadvacetiletý vůz na tachometru ukazuje jen necelých 14 tisíc kilometrů, je k němu kompletní servisní historie a je v perfektní kondici.

Foto: Silverstone Auctions

Aston Martin V8 Vantage Eltona Johna na prodej

Aston Martin Vantage, vyráběný v letech 1993–2000, vznikl z modelu Virage, který byl světu prvně představen v roce 1989. Na první pohled si jsou docela podobné, ale ve skutečnosti jsou stejné jen dveře a střecha. Vantage mělo být výkonnější verzí Virage.

A vskutku, osmiválec o objemu 5,3 litru pod kapotou dostal dva kompresory. Ten z něj dostal 557 koní a 745 Nm v „základní” verzi V550. Tenhle osmiválec byl v době svého uvedení na trh nejsilnějším motorem v sériovém silničním automobilu. Maximálka byla 307 km/h, zrychlení na 60 mph (97 km/h) trvalo jen 4,6 vteřiny.

Foto: Silverstone Auctions

Aston Martin V8 Vantage Eltona Johna na prodej

Elton John si objednal vůz s manuální šestistupňovou převodovkou, v černé barvě a s černou kůží uvnitř. Je to možná poněkud nudná barevná kombinace, ale jistou eleganci jí upřít nelze. Interiér se snaží osvěžit leštěné ořechové dřevo.

Vůz má v servisní knížce celkem 19 záznamů. Tři poslední pocházejí z let 2015, 2016 a 2017. Poslední servis byl údajně opravdu rozsáhlý a majitele přišel na 7600 liber, tedy asi 217 tisíc korun.

Foto: Silverstone Auctions

Aston Martin V8 Vantage Eltona Johna na prodej

Tenhle Aston je jeden z 239 vyrobených kusů, což mu samo o sobě zajišťuje velký zájem sběratelů. Fakt, že si ho jako nový koupil Elton John, jeho lákavost podstatně zvyšuje. Na aukci Race Retro, kterou bude dům Silverstone Auctions pořádat 24. února v britském Coventry, by tak měl vynést 190–240 tisíc liber, tedy zhruba 5,4 až 6,9 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám