Hlavní obsah

Téměř každé páté letos prodané auto bude elektrické, prorokuje Mezinárodní agentura pro energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prognózy Mezinárodní agentury pro energii se letos prodá 35 milionů elektromobilů a celosvětově budou tvořit téměř pětinu trhu. V Indii mají elektrické tříkolky tvořit víc než polovinu trhu s těmito vozidly.

Foto: Envato

Elektromobil u nabíjecí stanice (ilustrační foto)

Článek

Zhruba každé páté letos prodané auto bude v celosvětovém měřítku elektromobil. V čerstvě zveřejněném výhledu to odhaduje Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Prodej aut na elektrický pohon se podle ní zvýší o 35 % na 14 milionů vozů. Znamenalo by to, že elektromobily budou mít 18 % trhu. Pro srovnání - v roce 2020 měly čtyřprocentní tržní podíl.

Přechod na vozy s elektrickým pohonem sníží podle IEA celosvětovou poptávku po ropě nejméně o pět milionů barelů denně.

Přes polovinu elektromobilů na silnicích po celém světě zatím jezdí v Číně, která dominuje i celosvětové výrobě baterií. Před konkurenty si vedle technologií utváří náskok i v dodavatelském řetězci. Loni se na globálním prodeji elektromobilů podílela 60 procenty.

Téměř dvě třetiny elektrických modelů v Číně i v Evropě a znatelně více ve Spojených státech tvoří sportovně-užitkové vozy (SUV) a velké automobily. „Mimo Čínu je k masovému rozšíření elektromobilů potřeba, aby subdodavatelé nabízeli cenově dostupné a konkurenceschopné varianty,“ uvádí zpráva IEA.

V rozvojových zemích a mladých tržních ekonomikách převažují dvoukolové nebo tříkolové elektrické dopravní prostředky nad osobními automobily. Více než polovina letošních registrací tříkolových vozidel v Indii bude podle IEA na elektrický pohon.

Škoda odhalila předobrazy šesti elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám