Hlavní obsah

Také Lexus se pouští do elektromobilů, poutá na nové SUV

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohon všech kol elektrického SUV od Lexusu, které se má odhalit v příštím roce, bude umět potřebám řidiče uzpůsobit i rozdělení rekuperačního brzdného účinku. A navzdory tradičním tvarům maskovaného prototypu naznačuje šéfdesignér neotřelý vzhled.

Foto: Lexus

Lexus poodhaluje elektrické SUV.

Článek

Automobilka Lexus je jako luxusní odnož Toyoty známá především hybridními auty. Stejně jako Toyota ovšem přichází s poodhalením svého budoucího elektromobilu a rovnou přidává systém elektrického pohonu všech kol Direct4.

Hybridy už nestačí. Toyota svou elektrickou ofenzivu zahájí se středně velkým SUV

AutoMoto

Koncept elektromobilu se ukázal na jednom obrázku s „fajfkami” denního svícení a upravenou vřetenovitou maskou chladiče, kterou současné lexusy vynikají mezi ostatními auty.

Šéfdesignér značky Koiči Suga hovořil o nových možnostech designu aut, které otevírá elektrifikace, ale příliš detailů o novince samozřejmě nezveřejnil.

Foto: Lexus

Maskovaný prototyp zatím ukazuje tradiční tvary.

Pohon všech kol, nazvaný Direct4, tolik tajemný není. Pracuje se dvěma elektromotory, po jednom na každé nápravě, a samozřejmě chybí klasická kardanová hřídel. Takovýto systém u elektromobilů s pohonem všech kol používá v podstatě každá automobilka, která něco takového vyrábí.

Systém Direct4 však podle tiskové zprávy umí upravovat, jaký točivý moment zrovna otáčí předními či zadními koly, a umí také v závislosti na jízdním stylu a požadavcích řidiče měnit rozložení rekuperačního brzdného účinku. Zní to slibně, ovšem jak to bude fungovat ve skutečnosti, si zatím počkejme.

Foto: Lexus

Detail ilustrace nápravy s elektromotorem

Zatím bezejmenný koncept elektrického lexusu se ukáže někdy v příštím roce. Podle maskovaného prototypu víme, že to bude SUV, ale to je víceméně všechno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám