Hlavní obsah

Svět má nové auto s rekordním zrychlením. Čtyři chlapi ho uzvednou

Zapomeňte na Teslu Model S Plaid, malá formule stuttgartských studentů je úplně jiná liga. Stokilometrovou rychlost pokořila za těžko uvěřitelný čas 1,461 sekundy.

Článek

Je malinká, lehounká, nedojede daleko a čtyři chlapi ji uzvednou. Řeč je o formuli E0711-11 Evo, kterou postavil tým stuttgartských vysokoškolských studentů s jediným cílem - překonat rekord ve zrychlení elektrického vozidla na 100 km/h.

Koncem září se to podařilo, 6. října to potvrdila Guinnessova kniha rekordů a univerzita zveřejnila video. Nový rekord zrychlení z nuly na 100 km/h je 1,461 sekundy. Vůz tak překonal jinou, švýcarskou studentskou formuli, která v roce 2016 stanovila čas 1,513 sekundy.

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Rekordní formule E0711-11 Evo na snímku ze srpna 2022

E0711-11 Evo skutečně uzvednou čtyři lidé, jak ostatně video ukazuje. Váží jen 145 kg díky malým rozměrům a karbonové konstrukci; předpokládáme, že hmotnost je uvedena bez pilota. Její baterie má pouhých 7,67 kWh kapacity a čtyři elektromotory v kolech dávají kombinovaný výkon 241 koní.

Vůz zvládá zrychlení 2,5 g, což je podle webu Stuttgartské univerzity, která o rekordu zpravuje, ekvivalent přetížení, které působí na astronauty při vstupu do atmosféry.

Koenigsegg se nevzdává. Se silničním autem chce překonat magickou rychlostní hranici

AutoMoto

Samozřejmě, formule není silničním autem, vznikla výhradně k překonání rychlostního rekordu. I tak je ale prolomení hranice půldruhé sekundy úctyhodným počinem.

Reklama

Související témata:
GreenTeam Uni Stuttgart e.V.

Související články

Výběr článků

Načítám