Hlavní obsah

Supersport od tvůrce McLarenu F1 přijíždí v otevřené variantě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada supersportovních vozů značky Gordon Murray Automotive se rozrůstá o model T.33 Spider. To nejlákavější zůstává - atmosférický dvanáctiválec a manuální převodovka.

Foto: GMA

Gordon Murray Automotive T.33 Spider

Článek

Na rozdíl od výchozího kupé T.33 je vybaven dvěma odnímatelnými střešními panely pro jízdu pod širým nebem, což umožňuje cestujícím slyšet atmosféricky plněný motor V12 za kabinou.

Panely, dostupné v různých barvách, jsou vyrobeny z lehkého uhlíkového kompozitu, a pokud se nepoužívají, lze je uložit do předního zavazadlového prostoru. Nová střecha vyžadovala, aby automobilka změnila karoserii ze zadní části A-sloupku, což zahrnovalo ochranu před převrácením spideru, a sklo zadního okna, které spadá za přepážku, aby se ještě zintenzivnil zážitek pod širým nebem.

Uvnitř je T.33 Spider podobný svému protějšku s pevnou střechou. Uprostřed displeje řidiče je velký analogový otáčkoměr kalibrovaný na 11 100 ot./min.

Dvě sekundární obrazovky lemují panel klimatizace a infotainment, který zahrnuje bezdrátové Apple CarPlay a Android Auto. Vůz má až 295 litrů úložného prostoru, včetně dvou 90litrových úschov na obou stranách motoru.

Gordon Murray, autor legendárního McLarenu F1 z roku 1992, načrtl T.33 Spider vedle verze s pevnou střechou, aby zajistil, že proporce budou fungovat a že bude zachována mimořádná torzní tuhost kupé i pro kabriolet, který má kvůli výztuhám o 18 kilogramů více - 1108 kg.

Vůz pohání stejný atmosféricky plněný 3,9litrový motor V12 od Cosworthu jako v případě kupé. Má výkon 607 koní, který posílá na zadní kola výhradně prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

Gordon Murray Automotive je automobilkou založenou teprve v roce 2017. Letos začala vyrábět vrcholný supersport T.50. Své modely vyrábí malosériově se zaměřením na severoamerický trh. Nového spideru vznikne jen 100 kusů.

McLaren F1 slaví třicet let od vstupu na scénu. Dodnes překypuje superlativy

AutoMoto

Nástupce McLarenu F1 je tady. Každý jeho detail je dechberoucí

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Gordon Murray

Výběr článků

Načítám