Hlavní obsah

Studentská formule z brněnské techniky ve světové top dvacítce elektrických monopostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Formule Dragon e3, kterou si postavili budoucí konstruktéři z brněnského Vysokého učení technického (VUT), se probojovala do první světové dvacítky v kategorii elektrických vozů. Konkrétně obsadila po sérii závodů žebříčku seriálu Formula Student za sezonu 2022/2022 vynikající sedmnáctou příčku.

Foto: archiv VUT

Studentský tým TU Brno Racing si postavil tento elektrický monopost Dragon e3, s nímž se probojoval do světové dvacítky. Snímek ze závodů v Mostě

Článek

V závodech spolu zápolí stroje postavené zhruba 300 univerzitními týmy z celého světa. Tým TU Brno Racing se do nich zapojuje léta.

„V žebříčku jsme se nyní oproti minulému ročníku posunuli o třináct míst a jsme nejvýše umístěným českým týmem soutěžícím v kategorii elektrických vozů,“ řekl Právu k úspěchu vedoucí týmu Marek Viktořík. Z evropských týmů skončil ten brněnský na osmém místě.

Historický úspěch

Při závodech se ukázalo, že v kategorii elektrický pohon je tým schopen čelit i velké konkurenci převážně německých týmů. S Dragonem e3 se loni v létě zúčastnil závodů na maďarském Hungaroringu, tuzemském Autodromu Most a Formula Student Germany v německém Hockenheimu.

Již 26. dubna představí konstruktéři na brněnském hradě Špilberk nový monopost Dragon e4. Tým na něm již pilně pracuje a doufá, že jej nyní vyvíjená čtyřka posune ještě výš než trojka; prý snad i k první světové desítce.

V žebříčku jsme se nyní oproti minulému ročníku posunuli o třináct míst
Marek Viktořík, vedoucí týmu TU Brno Racing

Na křest nového monopostu pozvou studenti historicky poprvé širokou veřejnost. S novou formulí má tým v plánu zúčastnit se v létě tří až čtyř závodů. Díky úspěšnému absolvování registračních testů se tým kvalifikoval na nejvýznamnější evropské závody Formula Student a bude si vybírat, zda bude soutěžit v Česku, Maďarsku, Rakousku, Německu či Švýcarsku.

Tým tvoří 60 studentů

Tým TU Brno Racing vznikl na Fakultě strojního inženýrství VUT v roce 2010. V roce 2021 studenti ukončili výrobu monopostů se spalovacím motorem, když vyrobili jubilejní desátý model Dragon X, a zároveň představili první model elektrické formule Dragon e1.

TU Brno Racing je největším studentským týmem na VUT. Na vývoji, výrobě a chodu týmu se letos podílelo přes 60 studentů. Přestože jde o studentský tým, který má plnou podporu univerzity, čelí stejným problémům jako konstruktérské týmy stojící za skutečnými formulemi. Náročné je shánění některých komponentů. Problém byl s dodávkou čipů z Asie. Stavba studentské formule je také o tom, zvážit investici každé koruny, tak aby se vyplatila.

„Hlavně je nerozbít.“ Po Praze jezdily závodní motorky a formule sestrojené studenty ČVUT

AutoMoto

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysoké učení technické v Brně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám