Hlavní obsah

Studenti ukázali, jak si představují Lexus v roce 2040

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Lexus vybrala šestici finalistů designové soutěže Royal Collage of Art ve Velké Británii - ti měli za úkol představit si, jak bude vypadat luxusní mobilita v roce 2040. Některé jejich návrhy zaujaly i ty nejzkušenější designéry.

Foto: Lexus

Lexus NEKO

Článek

Projekty, které Lexus vybral do nejužší skupinky designérů z řad studentů britské Královské akademie umění, pokrývají celou škálu různých návrhů, ať už se jedná o umělecká ztvárnění až po futurismus přes efektivní a pro realitu připravené návrhy. Všechny projekty přitom mají řešit výzvy evropských velkoměst v roce 2040.

Foto: Lexus

Lexus The Crucible

„Byli jsme velmi ohromeni škálou kreativity a inovacemi našich designérů. Všichni prokázali velkou zručnost a představivost, když zapojili své nápady pro budoucnost mobility a předvedli své vize. Takhle bychom si představovali, aby se Lexus v rámci luxusní dopravy vyvíjel,“ uvedl prezident pro pokročilý design Toyota v Evropě Ian Cartatbiano.

Lexus ukázal elektrický supersport, dorazí v roce 2030

AutoMoto

Mezi šesti návrhy působí nejrealističtěji hned trojice strojů. Tím prvním je Lexus Vision In-season 2040, který navrhl Bangning An. Jedná se o stroj, který se má zaměřit na každodenní dopravu a obdivování okolí. K tomu má pak sloužit i střecha, která se mění v závislosti na okolním světle a jiných podmínkách.

Druhým vozem je vodíkový Crucible od Benjamina Millera, který umožňuje sdílenou jízdu bez narušení soukromí.

Foto: Lexus

Lexus Vision In-season

Třetím vozidlem podobným současným automobilům je pak projekt Neko od Jana Niehuese. Jedná se o luxusní vůz, které je plně elektrický. Funguje ve dvou režimech. Buď cestujícím ukazuje reálnou podobu okolí, ve kterém se pohybují, nebo je může vzít na předchozí místa, kterými dříve jeli v obrovské prostorové projekci, samozřejmě pak ve 4D.

Lexus poprvé ukazuje model RZ, stylové elektrické SUV

AutoMoto

Dalšími třemi projekty jsou podivné stroje s názvy Alto, Urban Swarm a #Units. V prvním případě se jedná o létající stroj s vertikálním vzletem a přistáním, který autor popisuje jako kříženec mezi rostlinným teráriem a horkovzdušným balonem pro cestující. Urban Swarm jsou pak malá vozidla, která se mohou spojit v jeden vlak a vytvořit tak hromadnou dopravu.

Třetím jmenovaným je projekt #Units od návrhářky Zhenyu Kong. Jedná se o luxusní sdílený prostor, který se umí virtuálně propojit s dalšími vozidly a vytvořit tak prostor pro koncerty nebo večírky.

Foto: Lexus

Lexus #Units

Celkového vítěze ze šesti finalistů vybere odborná porota. Všechny návrhy budou k vidění v rámci kampusu univerzity, a to už od 15. března.

Reklama

Související články

Fender vytvořil kytaru podle Lexusu LC

Ikonická hudební značka Fender se spojila s Lexusem a vyrobila 100 speciálních kytar. Lakovány jsou strukturální modří, stejnou barvou jako Lexus LC 500...

Výběr článků

Načítám