Hlavní obsah

Stellantis nabídne plnou baterii elektromobilu už za pět minut, jednoduše ji vymění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Stellantis, sdružující významné americké i evropské automobilky, uzavřela spolupráci se společností Ample, která dodává technologii pro rychlou výměnu baterií u elektromobilů. Prvním produktem spolupráce bude možnost rychlé výměny baterie u Fiatu 500e během 5 minut.

Výměna baterie ve Fiatu 500eVideo: Stellantis

 
Článek

Koncern Stellantis se stane zřejmě první západní společností vyrábějící automobily, která nabídne technologii výměny baterií na počkání. Umožní jí to nově uzavřená spolupráce se společností Ample, která tuto technologii provozuje.

Noví partneři mají v plánu nejprve během roku 2024 vybavit technologií výměnných baterií stokusovou flotilu elektromobilů Fiat 500e, kterou ve španělském Madridu provozuje car-sharingová společnost Free2move. Sázka na model 500e přitom není náhodou, jde o nejprodávanější elektromobil koncernu Stellantis.

Nové modulární baterie společnosti Ample byly uzpůsobeny tak, aby se daly použít jako přímá náhrada za původní baterie společnosti Stellantis. Do budoucna by pak mělo být možné použít baterie Ample v jiných modelech koncernu Stellantis bez nutnosti jakýchkoliv zásahů do platformy.

Stellantis bude odebírat baterie do elektromobilů od čínského výrobce CATL

AutoMoto

Výměna baterie by měla trvat jen pět minut a probíhá ve speciálních zařízeních, která připomínají garáž. K jejich vybudování přitom společnosti Ample stačí údajně jen tři dny.

Proces výměny začíná ve chvíli, kdy se auto k zařízení přiblíží. Vůz je automaticky rozpoznán a po najetí do „garáže“ je proces aktivován řidičem prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Služba výměny baterií by přitom mohla fungovat na bázi předplatného, čímž by mohla snížit cenu samotných elektromobilů.

„Partnerství se společností Ample je dalším příkladem toho, jak společnost Stellantis zkoumá všechny způsoby, které umožní našim zákazníkům využívat svobodu mobility elektromobilů,“ řekl Ricardo Stamatti, senior viceprezident společnosti Stellantis pro oblast nabíjení a energetiky.

„Kromě dalších projektů, na které se zaměřujeme, má řešení společnosti Ample pro modulární výměnu baterií potenciál nabídnout našim zákazníkům vyšší energetickou účinnost, vynikající výkon a nižší úzkost z dojezdu. Těšíme se na realizaci úvodního programu s naším hvězdným Fiatem 500e,“ dodal Stamatti.

Elektrický Fiat Panda se má vyrábět v Srbsku, italské odbory protestují

AutoMoto

Citroën představil novou C3, elektromobil chce zaujmout cenou

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám