Hlavní obsah

Citroën představil novou C3, elektromobil chce zaujmout cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nástupcem Citroënu C3 je elektromobil ë-C3. Přijíždí na nové platformě pro malé vozy koncernu Stellantis a chce zaujmout především relativně nízkou cenou. Za 23 300 eur, 573 tisíc korun, půjde o jeden z nejlevnějších elektromobilů na trhu. V roce 2025 má nabídnout ještě levnější verzi.

Foto: Citroën

Citroën ë-C3

Článek

Citroën u čtvrté generace malého hatchbacku přechází na čistě elektrické pohonné ústrojí, po více než 5,6 milionu prodaných C3 se spalovacím motorem.

Model založený na sdílené platformě Smart Car skupiny Stellantis přijíždí se zcela novým designovým jazykem ve srovnání se svým předchůdcem.

Z hatchbacku už se v minulé generaci stával malý crossover, novinka tento trend dále následuje. Má kola umístěná v rozích, oplastované blatníky a vysokou příď s novým retro logem. Zadní světla jsou opticky spojena černou lištou.

Uvnitř je široká palubní deska lemovaná vertikálními větracími otvory. Vůz nemá klasický přístrojový štít, ale head-up displej, který zobrazuje informace o vozidle na lesklé černé ploše mezi horní částí palubní desky a spodní částí čelního skla.

Uprostřed palubní desky se nachází obrazovka infotainmentu o úhlopříčce až 10,25 palce, která je mírně natočená směrem k řidiči. Nechybí pro značku už typická sedadla Advanced Comfort se zesílenou pěnou.

Novinka používá 44kilowatthodinovou LFP baterii pro dojezd až 320 kilometrů v cyklu WLTP. Elektromotor má výkon 113 koní a pohání přední nápravu. Nabití baterie z 20 na 80 procent na 7kW nabíječce trvá přibližně čtyři hodiny. Ze stejnosměrné rychlonabíjecí stanice využije 100 kW, tehdy to ve stejném režimu zabere méně než 30 minut.

Nová ë-C3 dorazí na trh v příštím roce, o rok později automobilka chystá verzi s menší baterií a dojezdem 200 km, která dále stlačí cenu níže.

Legendární Citroënova Kachna se představila před 75 lety

AutoMoto

Test Citroënu C4 X: Sedan v holínkách

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám